فعالیت مجتمع کارخانه های فرآوری منگنز رباط کریم که از ابتدای دهه ۸۰ متوقف شده بود، با سرمایه گذاری ۱۷۰ میلیارد تومانی و با حضور معاون معدنی وزیر صمت، رییس خانه صنعت، معدن و تجارت کشور و برخی دیگر از مقامات راه اندازی و به چرخه تولید بازگشت.
مدیر مجتمع کارخانه های فرآوری منگنز رباط کریم روز چهارشنبه در آیینی به این مناسبت اظهار داشت: سرمایهگذاری صورت گرفته برای این کار حدود ۷۰ میلیارد تومان بدون استفاده از تسهیلات دولتی و با تامین از طریق هیات مدیره سرمایه گذاری شده است .
بیژن پناهی زاده گفت: معدن از ابتدای دهه ۸۰ تعطیل و مختصر تولیدی در آن وجود داشت. کارهایی هم که برای فرآوری باید انجام می شد به دلایلی چون عدم تامین هزینه، و نبود فناوری صورت نمیگرفت.
وی افزود: امروز با افتتاح کارخانه، عملیات اجرایی احداث کارخانه بریکت سازی و فرآوری و خردایش جدید با ظرفیت سه برابر فعلی و سرمایه گذاری ۱۰۰ میلیارد تومان آغاز و سال دیگر از این ۲ پروژه نیز بهرهبرداری میشود.
پناهیزاده همچنین خواستار صدور مجوز ساخت کارخانه سیلیکو منگنز در معدن با اشتغالزایی ۲۰۰ نفر شد و گفت: با این اقدام و با توجه به فعالیت کارخانه های موجود نیازی به واردات سیلیکو منگنز نخواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: تقاضای صدور اکتشاف مجدد برای محدوده معدن منگنز را داریم که تاکنون در یک سوم آن فعالیت صورت میگرفت و در مابقی آن کارهای اکتشافی انجام نشد که پیش بینی ما ذخیره بسیار خوب اکتشافی علاوه بر یک میلیون تن فعلی است که نیازی به واردات منگنز وجود نداشته باشد.
وی ادامه داد: فعالیت، بهرهبرداری و استخراج سنتی از معدن منگنز رباط کریم از سال ۱۲۹۰ برای تولید فولاد جهت جدارههای توپ در زمان قاجار آغاز و از همین منگنز به روسیه هم ارسال میشد.
وی افزود: کارهای اکتشافی در سال های ۱۳۰۵ تا ۱۳۱۶ در این معدن انجام؛ و در ۱۳۱۶ نخستین پروانه بهرهبرداری معدن منگنز در ایران برای این معدن صادر شد.
پناهیزاده با اشاره به فعالیت شرکتهای روسی، آلمانی و انگلیسی در این معدن تا سال ۱۳۳۲، گفت: تا سال ۱۳۵۸ که معدن ملی شود بخش خصوصی در آن فعال بود.
وی اظهار داشت: به علت پایین بودن قیمت منگنز در طول سالها و فعالیت ۴ معدن منگنز در کشور و نیز واردات منگنز در دهه ۷۰ با عیار بالا، استخراج به همان روش قدیم در معدن منگنز رباط کریم انجام می شد و ۴۰۰ پرسنل در این معدن بودند که بازنشسته شدند و پس از آن هم کارهای اکتشافی لازم در معدن انجام نشد.
وی گفت: سال ۱۳۹۶ اکتشافهای اولیه در معدن آغاز شد و بعد از آن مجوز اکتشافهای تکمیلی با رای شورای عالی معدن صادر و حدود یک میلیون تن ذخیره کشف شد که میزان ۱۰۰ هزار تن آن که به رویت رسیده بود، تایید گردید.
در سال ۱۳۹۹ معدن بازگشایی و سرمایه گذاری برای ایجاد کارخانه فرآوری ایجاد شد.