مس نام یک عنصر شیمیایی با نماد شیمیایی Cu برگرفته از واژهٔ لاتین cuprum است عدد اتمی آن ۲۹ و عنصری فلزی با ویژگیهای شکل پذیری و رسانایی گرمایی و الکتریکی می باشد. مس خالص چکش خواری خوب نرم است بخشی از آن در برابر هوای آزاد باشد به رنگ قرمز مایل به نارنجی می شود.
همچنین فلز خشک رنگ و ذی قیمت مس به دلیل دارا بودن ویژگیهایی چون رسانای الکتریکی قوی و حرارت بالا و دوام و پایداری خیلی خوب در برابر خوردگی، خمش و خزش، در صنایع گوناگون کاربرد دارد.
مس دارای خواص شیمیایی فلزات از جمله هدایت الکتریکی و انتقالی بار مثبت و منفی در کاتیونهای خود را دارد ، همچنین دارای حالتهای اکسیداسیون ۱+ و ۴+ در یون های خود می باشد.
ترکیبات مختلف آن رنگ های متفاوت داشته وبا عدد اتمی ۲۹ و جرم اتمی ۵۴۶/ ۶۳ شناخته می شود.
خواص فیزیکی متنوع مس شامل عیار های گوناگو مس، از رنگ آبی کم رنگ تا آبی پر رنگ سبز و حتی قهوه ای در طبیعت دیده می شود. میزان ناخالصیهای طبیعی یا باقیمانده مواد افزودنی در ترکیب های متفاوت آن از جذابیت مس تنی کاهد بلکه این فلز نیمه گرانبها را در صف متقاضیان بسیار خود سردر گم می کند.
هزاران سال است که از مس و آلیاژهای مختلفش در صنایع گوناگون استفاده میشود. ترکیبهای مس معمولاً به شکل نمکهای مس با ظرفیت 2 دیده میشوند، در معادن مس کانی مس در ترکیبات مختلف با رنگ آبی با نام علمی آزوریت یا سبز کانی شبیه فیروزه و با نام تجاری مالاکیت ناشی از همین فلز به وفور دیده می شود.. از مس در هنر های تزئینی و هنرهای بستانی به وفور استفاده می شود. در این کاربرد هم جنبه بصری و هم جنبه معنوی و جنبه باستانی آن بهره برده میشود.
هنرهای تزئینی مس – هنر قلمزنی
هنرهای تزئینی مس – هنر قلمزنی
مس یک ماده معدنی ضروری برای اندامهای زنده است .وجود مواد معدنی از جماه مس در بافت خون جز اصلی ترین ارکان خواهد بود وجود مس در خون نرمتنان و سخت پوستان از مادهای به نام هموسیانین ساخته شدهاست. گزارش می شود. ماده اصلی هموسیانین در اندامهای اصلی بدن انسان از جمله کبد، ماهیچه و استخوان ها در آن مس یافت میشود. مواد معدنی از جمله مس معمولا" به شکل توده معدنی در معدن با عیارهای کاملا متفاوت یافت و اکتشاف می شود. استخراج مس نسبت به قیمت آن کاملا اقتصادی می باشد.
بیش از ۲۰۰نوع کانی مس شناخته شده داریم، ولی کانیهایی معدنی مسی که اهمیت تجاری دارند بیش از ۱۷ مورد نیستند که مهمترین این کانیها مس فلزی cu ، سولفیدهایی از جمله کالکوپیریت ، پورنیت ، کالکوسیت، کوولیت، مالاکیت ، آزوریت یا اکسیدهایی مانند کوپریت (Cu2O) از منابع مهم مس در جهان هستند.