با موافقت اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان به تازگی مجوز اکتشاف و بهرهبرداری معدن خاک صنعتی به وسعت ۱۰ هکتار در قلب پناهگاه حیات وحش «یخاب» صادر شده است.
این معدن در بهترین موقعیت پناهگاه حیات وحش یخاب، در فاصله بیست متری چشمه «ازگو» و فاصله صد متری برکه و زیستگاه «کوشکو» قرار دارد و با فعالیت این معدن، دو منبع آبی پناهگاه که زیستگاه پرندگان کنارآبزی زیستگاه مانند «حواصیل»، «دودوک»، «کشیم»، «اگرت»، «بوتیمار»، «کبک» و دوزیستانی مانند «وزغ رنگارنگ» و گربه سانانی کمیاب مثل «کاراکال» است. عملاً از دسترس خارج میشود.
درخواست صدور مجوز اکتشاف این معدن به زمستان ۱۳۹۷ برمیگردد با این حال در متن موافقت با بهرهبرداری این معدن آمده است: فعالیت معدن فلدسپات در یخاب، مسبوق به سابقه و مربوط به قبل از آگهی روزنامه رسمی پناهگاه حیات وحش یخاب بوده و صدور پروانه بهرهبرداری برای این معدن در محدوده مورد نظر اداره کل حفاظت محیط اصفهان صرفاً در مساحت ۱۰ هکتار مورد موافقت قرار گرفته است.
با این حال گفته میشود درخواست صدور مجوز اکتشاف این معدن مربوط به قبل از ارتقا منطقه شکار ممنوع یخاب به پناهگاه حیات وحش بوده و اقدامات اولیه برای صدور مجوز این منطقه پیش تر پیگیری شده بود و از این رو اداره محیط زیست با صدور مجوز موافقت کرده است.
منطقه شکار ممنوع یخاب آران و بیدگل ۲۴ اسفند ۱۳۹۵ با هماهنگیهای قانونی و مطالعات انجام شده و با تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست به پناهگاه حیات وحش ارتقا یافت.
پناهگاه حیات وحش یخاب با وسعت ۲۷۰ هزار هکتار دارای تنوع اقلیمی کم نظیر و پوشش گیاهی و جانوری بسیار غنی در شمال شرق استان اصفهان گسترده شده است. پناهگاه حیات وحش یخاب به دلیل هم مرز بودن با پارک ملی کویر میتواند مسیر مهاجرتی مهمی برای گونههای جانوری ارزشمند مانند یوزپلنگ آسیایی باشد.
یخاب در شمال شرقی شهر ابوزیدآباد و بخش کویرات شهرستان آران و بیدگل واقع است، دارای اقلیمی کوهستانی، دشتهای آبرفتی، تپه ماهوری و در قسمت غربی به صورت اجتماع شنهای روان است.
پوشش گیاهی بسیار مناسب، منابع آبی فراوان و وجود چشم اندازهای بسیار زیبا و منحصر به فرد از جمله ویژگیهای پناهگاه حیات وحش یخاب است که سبب شده این منطقه زیستگاه گونههای جانوری مانند کل و بز، قوچ و میش، جبیر، گرگ، کفتار، گربه شنی، کاراکال، خرگوش و… باشد.
این منطقه زیستگاه ۱۱۰ گونه پرنده از جمله پرندگانی مانند عقاب طلایی، سارگپه، بالابان، دلیجه، هوبره، کبک، تیهو، باقرقره و دودوک و خزندگانی همچون افعی شاخدار ایرانی، مار جعفری، تیر مار، شتر مار شیرازی، مار قیطانی، بزمجه، جکوی دم پهن کایزرلینگ، آگامای استپی، آگامای سروزغی دم سیاه و … است.
فلدسپات از مهمترین کانیهای سنگی آذرین بشمار میآیند که در صنایع شیشه مانند ظروف شیشهای، فایبرگلاس، صنایع سرامیک (بدنه سرامیک، کاشی، چینی بهداشتی) لعاب، پرکنندهها، سایندهها و الکترودهای جوشکاری استفاده میشود. فلدسپاتهای پتاسیم در اثر هوازدگی به مواد معدنی رس و سنگ معدنهای آلومینیوم تجزیه شده و این کانههای آلومینیوم در مجموع به عنوان «بوکسیت» شناخته میشوند.