قانون معادن فصل اول - تعاریف و کلیات
بهره بردار از معادن کیست؟ ماده- خ- بهره بردار: شخص حقیقی یا حقوقی اعم از دولتی، تعاونی و خصوصی است که دارای .پروانه بهره برداری از وزارت معادن و فلزات باشد
استخراج چیست؟ ماده – د- استخراج : مجموعه عملیاتی است که بمنظور جداکردن کانه از کانسار و انتقال آن به محل انباشت مواد انجام می گیرد.
ادعای استخراج از یک محدوده معدنی در کشور ایران وقتی محقق می شود که متقاضی دارنده مجوز های گوناگون از طرف سازمان مربوطه از جمله صنعت معدن و تجارت محیط زیست جهادکشاورزی و.... باشد. اینها وقتی برای آن مدعی حق تملک و حق توسعه و استخراج از یک ماده معدنی ویا یک ذخایر معدنی کشف شده قائل می شود که شخص یا اشخاصی چه حقیقی و چه حقوقی آن را جزء اراضی عمومی یا تملک از دوران نظام قبلی حاکم بر ایران نداننند. این ملک با این مشخصات ارزشمند و محدوده معدنی اعلام میگردد.
حال متقاضی حق انحصاری در برداشت از ذخایر معدنی در این محدوده را می تواند برای خود قائل گردد. کل کانیهای موجود بر روی زمین در کشور ایران قابلیت مکان یابی و گرفتن گواهی کشف دارند که شامل هر دو سری از کانی فلزی (طلا ، نقره ، سرب و ...) و کانی های غیر فلزی (فلورسپات ، آزبست، میکا و غیره) می شوند. در موارد استثنا< دوز هایی از طلا مس و سرب به دلیل الزامات و قوانین دولتی وپیچیده گی های قانونی برای کشف، مجاز هستند ولی قابلیت ثبت ندارند.
انواع ادعاها براساس محدوده های ثبت
-متقاضی دریافت تسهیلات
- متقاضی دریافت ماشین آلات و تجهیزات
- متقاضی دریافت مجوز تاسیس کارخانه
-متقاضی دریافت
نکته: استخراج در زمینه پلاسرها هم جز برداشت توسط مجوز های معدنی بررسی می شود
مفاد قانون معدن اجازه می دهد تا در سایه قانون معدنی ایران مطابق با قانون اساسی ایران حق برداشت و استخراج از معادن به شخص ، اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار گردد . بنابراین شرکتها و اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند با اکتشافات مدرن مکان هایی را برای خود و شرکتهایشان مکان یابی و ثبت محدوده نموده و ادعا استخراج منابع معدنی خود را ازدلت مطالبه نمایند. سایت های معدنی تونل های داخلی دیوار معدن و سایت های آسیاب سنگ شکن و خردایش فرآوری و کانه آرایی داشته باشند.
انواع مدخل های ورودی معدنی:
الف- سطحی
ب- زیر سطحی یا زیرزمینی
الف- درسایت ها یا محدوده های رویاز سطحی همه مکانها مشخص و قرارگیری قسمت های مختلف بر روی زمین قابل شناسایی هستند.در محدوده های روباز دیوار فعال معدن یاسینه کار فعال، ماشین آلات، مخازن آب و گازوئیل، عوارض طبیعی و غیرطبیعی، دپو باطله، دپو نواد معدنی، تجهیزات و....
ب- در محدوده های معدنی زیرسطحی وجود نقشه زیرزمینی الزامی هست، شافتها، دبل ها، دیوار های بلند معدن، دیوار کوتاه معدن، خطوط کاری قدیم، خطوط برداشت فعلی و.... محدوده های تونل-سایت تونل یک مسیر عبور زیر زمینی در زیر زمین معادن است .