دَلار یا دَلال که به آن نمک سبز هم گفته میشود، یکی از چاشنیهای معروف و البته خوشمزه در شمال ایران است. دلال که از مخلوط سبزیهای محلی مانند چوچاق، کوتکوتو و بوانجیر همراه با آلوچه سبز تهیه میشود، معمولا در خانه همه شمالیها به وفور دیده می شود.. شما می توانید ترکیب خوشمزه گوجه سبز و دلال یا نمک سبز را در شمال ایران تجربه کنید.
وقتی صحبت از نمک خوراکی می کنیم ، در مورد کلرید سدیم یا مخلوط های نمک معدنی صحبت می کنیم. این یکی از قدیمی ترین و پرمصرف ترین چاشنی ها است - باستان شناسان شواهدی از تولید نمک پیدا کرده اند که تا 8000 سال پیش برمی گردد. نمکی جات در کنار شیرینی ، ترشی ، تلخی وتندی جات یکی از پنج سلیقه اساسی است.
فرآوری سنگ نمک معدنی مربوط به حدود 6000 سال قبل از میلاد مسیح است ، در منطقه رومانی آب چشمه را برای استخراج نمک می جوشاندند. بقایای یک نمک کاری در چین تقریباً به همان دوره می رسد. نمک همچنین توسط عبرانیان باستان ، یونانیان ، رومی ها ، بیزانس ها ، هیتی ها ، مصری ها و هندی ها ارزشمند بود. نمک هیمالیا اغلب حاوی مقادیر کمی اکسید آهن (زنگ زدگی) است که به آن رنگ صورتی می بخشد و بر اساس تبلیغات زیادی که شده متقاضی خاص خود را دارد.
یک کریستال نمک مانند یک مولکول غول پیکر ClNa ClNa ClNa ClNa ClNa است. وقتی سنگ نمک حل می شود ، به اتم های مستقل تبدیل می شود. نمک مستقیماً از آب دریا تبخیر می شود. نمک های دریا بسته به منطقه ای که آب از آن می آید ، مقدار مواد معدنی خاص همراه دارند.که بر اساس این مواد معدنی همراه روشهای مختلف برای تبخیر آنها استفاده می شودکه می تواند کمی متفاوت باشد. این پوسته های بزرگ نمک از جوشاندن آب دریا ساخته می شوند تا ابتدا ناخالصی ها را از بین ببرند و سپس حرارت دادن آن را ادامه دهند تا نمک متبلور شود.نمک دریا تاریک تر است ، غلظت ناخالصی ها و مواد مغذی آن بیشتر است. با این حال ، به دلیل آلودگی اقیانوس ها ، نمک دریا همچنین می تواند مقادیر کمی از فلزات سنگین مانند سرب را در خود جای دهد و مواد معدنی گوناگون را با خود همراه کند به همین دلیل در طب سنتی جایگاه ندارد.
مزایای استفاده از نمک و سنگ نمک معدنی
در آشپزخانه هیچ ماده مهم تری از نمک معدنی وجود ندارد. جدا از اینکه یکی از پنج طعم اساسی (شور ، شیرین ، تلخ ، ترش وتندی) است ، نمک دارای خواصی است که مولکول های غذا را در هوا آزاد می کند و به غذا رایحه می دهد - بخشی جدایی ناپذیر از طعم. اگر تا به حال هنگام سرماخوردگی غذای مورد علاقه خود را خورده باشید ، می دانید بوی اهمیت آن چقدر است. به همین دلیل انواع مختلف نمک برای تمایز بین یکدیگر مهم هستند.
سنگ نمک دریا و نمک سفره ، علیرغم این واقعیت که نمک دریا اغلب به عنوان سالم تر معرفی می شود ، ارزش غذایی یکسانی دارند اما وجود مواد معدنی مضرر از جمله سرب پتاسیم میتواند محدودیت استفاده داشته باشد.. سنگ نمک دریا و نمک سفره حاوی مقادیر قابل مقایسه ای از نظر وزن سدیم هستند. مواد معدنی کمیاب و ناخالصی های موجود در نمک دریا نیز می تواند طعم آن را تحت تأثیر قرار دهد - اما این در مارک های مختلف بسیار متفاوت است.