۵ پروژه بزرگ میدکو شامل مجتمع فولادسازی و واحد خنکسازی کک به روش خشک (CDQ) شرکت فولاد زرند ایرانیان، مجتمع تولید کاتد مس شرکت بابک مس ایرانیان، تجهیز ناوگان عملیات معدنی شرکت کارآوران صنعت خاورمیانه و مجتمع پخت آهک و دولومیت شرکت گسترش و نوسازی معادن خاورمیانه (ممرادکو) است.
برای اجرای این طرحها ۴۰۰هزار میلیارد ریال با حمایت بانک پاسارگاد سرمایهگذاری شده که زمینه اشتغال بهکار 4هزار و ۱۵۰نفر را فراهم خواهد کرد.
جلوگیری از خامفروشی با تکمیل زنجیره فولاد
رئیسجمهور در این مراسم ویدئوکنفرانسی گفت: افتتاح 40هزار میلیارد تومان طرح در یک روز و در یک استان نشانگر توانمندی ملت، برنامهریزی دولت و کارآمدی دولت و ملت است که در سختترین شرایط جنگ اقتصادی مهمترین پروژهها را بهثمر رساندهاند.
حسن روحانی افزود: توانستیم در شرایط جنگ اقتصادی تولید و جهش تولید را پیش برانیم.
به گفته وی، روشن شد که در زمینه فولاد بهطور کامل از خامفروشی فاصله گرفتهایم. متاسفانه در مقاطعی شاهد بودیم که بسیاری از سنگآهنها را بهصورت خام صادر میکردیم، اما امروز زنجیره تولید کامل شد و به فولاد رسیدیم و دیگر سنگخام صادر نمیکنیم، هماکنون مراحل مختلف تولیدی را بهصورت زنجیره متصل به هم داریم و محصول نهایی را با ارزش افزوده بالا تولید میکنیم.
روحانی تصریح کرد: مجتمع فولاد زرند در استان کرمان ادعای خودکفایی دارد. یعنی تمام زنجیره آن، از سنگآهن گرفته تا مراحل بعدی شامل کنستانتره و گندله، در این استان تکمیل و به مجتمع فولاد ارسال میشود. البته این مجتمع آب و برق را از داخل استان از طریق آبفا و نیروگاه تامین میکند که این امر بسیار مهم است.
رئیس دولت دوازدهم خاطرنشان کرد: اینکه برای نخستینبار بعد از پیروزی انقلاب مجتمع بزرگ فولادی را با طرح کورهبلند افتتاح میکنیم، حاکی از آن است که مردم، جوانان، مهندسان و کارگران ما بهطور منظم برای سربلندی ایران لحظهای درنگ نمیکنند و راه و مسیر خود را ادامه میدهند.
وی تاکید کرد: این خودکفایی حائز اهمیت است. مشارکت مردم در اینگونه طرحها بسیار مهم و لازم است هرکس در حد توان خود در این نوع طرحها مشارکت کند.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: مساله فضای سبز در کنار بخشهای بزرگ صنعتی بسیار مهم است. ممکن است مجموعههای بزرگ صنعتی کمی آلودگی ایجاد کنند که باید آلودگی را با درختکاری جبران کرد. هماکنون 4هزار هکتار جنگلکاری در اطراف این مجتمعها انجام شده است که این موضوع میتواند برای محیطزیست، آبوهوا و زیبایی تاثیرگذار باشد.
رئیسجمهور با تاکید بر استفاده از نیروهای بومی افزود: اگر جایی مجتمع بزرگ صنعتی افتتاح میشود، جوانان همان منطقه، شهرستان و استان حداکثر استفاده را باید ببرند. ممکن است به متخصصانی از بخشهای مختلف نیاز داشته باشیم که از همه آنها باید استفاده کرد.
ساخت نیروگاه ۱۰هزار مگاواتی تولید برق با مشارکت شرکتهای معدنی
همچنین وزیر صنعت، معدن و تجارت در این مراسم گفت: نمیتوانیم منتظر باشیم که وزارت نیرو به بخش صنعت برق بدهد. به همین خاطر با چند شرکت بزرگ صنعتی برای تولید ۱۰هزار مگاوات برق تفاهم صورت گرفته و در اسرع و بهمحض صدور مجوز از وزارت نیرو عملیات اجرایی آن را آغاز میکنیم.
علیرضا رزمحسینی با اشاره به بهرهبرداری از پنج پروژه بزرگ میدکو افزود: از این تعداد دو مورد دارای ویژگی ممتاز هستند. اولین پروژه عبارت از کارخانه تولید شمش فولادی با یکمیلیون و ۷۰۰هزار تن و به روش «کورهبلند» است.
وی ادامه داد: ما قبل از انقلاب یک پروژه ذوبآهن اصفهان داشتیم که از محل زغالسنگ، کک به صورت مستقیم به فولاد تبدیل میشد. بعد از انقلاب این دومین پروژه به روش کورهبلند است که در جمهوری اسلامی افتتاح میشود.
به گفته رزمحسینی، در دنیا تولید ۷۰درصد فولاد به روش کورهبلند است. از آنجا که در ایران از انرژی گاز برخوردار هستیم، اغلب تولید فولاد به روش احیای مستقیم صورت میگیرد. بهدلیل اینکه هنوز در «زرند» کرمان ظرفیت خوب زغالسنگ داریم، سرمایهگذار اقدام به تعریف پروژه کورهبلند کرده است. در زرند کرمان زنجیره تامین، از زغالسنگ، ککسازی و بعد فولاد خام تا کنسانتره بهطور کامل وجود دارد.
وزیر صمت تصریح کرد: پروژه دوم عبارت از تولید ۵۰هزار تن کاتد مسی که با روش و تکنولوژیهای جدید و به همت مهندسان کشور در «شهر بابک» کرمان افتتاح شد. با استفاده از این روش حدود ۴۰درصد سرمایهگذاری در تولید کاتد و حدود ۳۸درصد قیمت تمامشده آن کاهش پیدا کرده است.
وی با اشاره به برنامه توسعه این پروژه در آینده گفت: دانش این فعالیت به صورت انحصاری در اختیار شرکت سرمایهگذار قرار دارد و میتوانند حتی در اجرای پروژه در کشورهای دیگر نیز از آن استفاده کنند.
به گفته رزمحسینی با اجرای این پروژه ظرفیت تولید مس کاتدی ایران به ۵۱۲هزار تن خواهد رسید. ما سال گذشته ۷۳۰میلیون دلار صادرات کاتد مسی داشتیم.
وی با بیان اینکه با این اقدامها الگوی واقعی در رابطه سرمایه و صنعت در هلدینگ میدکو اجرا شده است، گفت: تعدادی از صنعتگران دارای دانش فنی و بانک پاسارگاد بهعنوان سرمایهگذار پشتیبان این مجموعه دست به دست هم داده و این کار را به سرانجام رساندند. هلدینگ میدکو با ایمیدرو در رقابت بسیار سازنده قرار دارد که این افتخار بسیار بزرگی است. بیش از ۹۰درصد این پروژهها در دولتهای یازدهم و دوازدهم شروع شده است.
وی تصریح کرد: طی یکسال گذشته تا کنون در کل به ارزش ۲۱۵ هزار میلیارد تومان یا پروژه افتتاح شده یا کلنگزنی جدید از جمله بهرهبرداری از پروژه آب خلیج فارس و همزمان عملیات آب رسانی به استانهای خراسانرضوی، خراسانجنوبی، سیستان و بلوچستان و اصفهان را آغاز کردیم. ما آمادگی داریم که در پایان دولت تمهیدات اجرایی انتقال به سیستان و بلوچستان را شروع و در خراسانرضوی لولهگذاری به سمت جنوب ایران را آغاز کنیم.
وی ضمن تاکید بر اهمیت توجه به ابعاد محیطزیستی این طرحها گفت: منابع طبیعی حدود ۴ هزار هکتار زمین برای جنگل کاری در منطقه در اختیار این مجموعه قرار داده است. و نکته مهمتر این است که آب این واحدهای صنعتی با پساب شهر کرمان تامین میشود. یعنی درحال لولهگذاری به سمت شهر زرند برای استفاده در همین پروژههایی که افتتاح میشود، هستند.
رزم حسینی اهمیت مصرف آب و برق در صنعت را یادآور شد و افزود: باور ما بر این است که باید صنعت کشور را از نظر آب و برق خودکفا کنیم. ما نمیتوانیم منتظر باشیم که وزارت نیرو به بخش صنعت برق بدهد. صنعت ایران هم اکنون بیش از ۲هزار مگاوات برق تولید و مصرف میکند.
به گفته وی، در یک ماه گذشته برای تولید ۱۰ هزار مگاوات برق، تفاهمنامههایی با شرکتهایی مانند شرکت ملی مس ایران، شرکت فولادمبارکه اصفهان و شرکت چادر ملوی یزد، شرکت گلگهر و گهرزمین صورت گرفته و به محض صدور مجوز از وزیر نیرو در اسرع وقت عملیات اجرایی آن را آغاز خواهیم کرد.
میدکو جزو چهار شرکت برتر بورسی
مدیرعامل بانک پاسارگاد و رئیس هیاتمدیره شرکت میدکو نیز در مراسم افتتاح پنج پروژه بزرگ میدکو گفت: در چارچوب سیاستهای دولت و در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی فعالیتهای این مجموعه شکل گرفته بهگونهایکه هم اکنون یک و نیم میلیون نفربه صورت مستقیم و غیرمستقیم سهامدار هستند، میدکو اولین هلدینگی است که با ثبت در بورس فعالیت خود را شروع کرده است.
به گفته مجید قاسمی، یکی از ویژگیهای این مجموعه مشارکت آحاد مردم در بورس است که با 100 میلیارد تومان سرمایه آغاز بهکار کرده و هم اکنون ارزش میدکو در تابلوی بورس 195هزار میلیارد تومان است که جزو چهار شرکت برتر بورسی محسوب میشود.
قاسمی با اشاره به استفاده از اقتصاد دانش بنیان در این مجموعه تصریح کرد: هماکنون تکنولوژی تانک بایولیچینگ برای نخستین بار در کشور تجاری میشود و مجموعه میدکو توانسته نمایندگی انحصاری این نوآوری را کسب کند و در منطقه منا برای استفاده از این تکنولوژی باید از طریق میدکو اقدام کنند که یک ویژگی منحصربهفرد است.
وی به اتکا به امکانات داخلی، حداکثربحث درونزایی و بروننگری به لحاظ صادرات در مجموعه میدکو اشاره کرد و افزود: تا پایان امسال صادرات این مجموعه 3 میلیارد دلار خواهد شد، کل سرمایهگذاری میدکو معادل 5/ 6 میلیارد دلار در فاز نخست یعنی تا پایان امسال که از این میزان هم اکنون 5/ 5 میلیارد دلار روی زمین است و یک میلیارد دلار باقی مانده تا اوایل سال آینده به نتیجه خواهد رسید.
قاسمی تصریح کرد: برای فاز دوم در میدکو10 میلیارد دلار دیگرسرمایهگذاری خواهد شد یعنی در مجموع حدود 5/ 16 میلیارد دلاربرای دو فاز که 2/ 4 میلیون تن فولاد به 10 میلیون تن افزایش خواهد یافت، 50 هزار تن مس کاتد به 300 هزار تن خواهد رسید.
بهرهبرداری از نیروگاه جدید تا 1401
علیاصغر پورمند مدیرعامل میدکو نیز در این مراسم افزود: آغاز بهکار شرکت میدکو از سال 87 بود، اما پروژهها بخشی در سال 90 و قسمت عمده در سال 92 آغاز شد که ما 35 پروژه را با هم شروع کردیم، مهمترین ویژگی این35 پروژه این است که ما از معدن شروع کردیم و شعار ما نیز همین است که توسعه ما از معدن آغاز میشود.
وی از احداث یک نیروگاه در بوتیا به ظرفیت 500 مگاوات خبر داد و تصریح کرد: بخش گازی آن به ظرفیت 312 مگاوات تا پایان امسال وارد مدار تولید میشود و مابقی در سال 1401 به بهرهبرداری میرسد.
فولاد زرند از مهمترین پروژههای زیستمحیطی کشور است
ماشاءالله سهرابنژاد مدیرعامل شرکت فولاد زرند ایرانیان نیز با اشاره به افتتاح این مجموعه شامل تولید شمش فولاد و نیز پروژه خنکسازی کک متالوژی به روش خشک گفت: این پروژه از مهمترین پروژههای زیستمحیطی در کشور به شمار میرود.
وی افزود: پروژه خنکسازی کک متالوژی به روش خشک با ظرفیت ۸۰۰ هزار تن، سرمایهگذاری ۱۰ هزار میلیارد ریال و اشتغال زایی ۵۰ نفر اجرایی شده و آماده بهرهبرداری است.
سهراب نژاد با اشاره به افتتاح مجتمع فولادسازی و خنکسازی کک به روش خشک زرند، تصریح کرد: با توجه به مزیتهای معدنی از جمله معادن زغالسنگ استان کرمان عملیات اجرایی مجتمع فولادسازی با هدف تولید فولاد به روش کوره بلند و در راستای تکمیل و توسعه زنجیره فولاد کشور با ظرفیت 7/ 1 میلیون تن شمش فولادی در سال ۹۲ آغاز شده است.
مدیرعامل شرکت فولاد زرند ایرانیان خاطرنشان کرد: مجتمع فولادسازی زرند با سرمایهگذاری ۲۴۰ هزار میلیارد ریال و اشتغال مستقیم 2هزار و ۳۰۰نفر در شهرستان زرند توسط شرکت فولاد زرند ایرانیان از شرکتهای زیر مجموعه هلدینگ عظیم میدکو (شرکت توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه) احداث شده است.
سهراب نژاد با اشاره به فعالیت ۶ واحد اصلی تولیدی از جمله انباشت و برداشت، کلوخهسازی،کوره بلند، فولادسازی، ریخته گری و کارگاه اکسیژن در مجتمع فولادسازی زرند، ادامه داد: این کارخانه آخرین حلقه از زنجیره تولید فولاد و در تداوم سایر زنجیرههای این صنعت از جمله زغالشویی ۵۰۰ هزار تن، گندله سنگآهن 2 میلیون و ۵۰۰ هزارتن، کنسانتره سنگآهن ۴ میلیون تن، ککسازیهای یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن و فولادسازی است.
وی یادآور شد: بهدلیل محدودیت منابع آب در استان کرمان و لزوم صیانت از ذخایر ارزشمند زیرزمینی آب شرکت فولادزرندایرانیان برای تامین آب مصرفی کارخانهها مبادرت به سرمایهگذاری و اجرای شبکه فاصلاب شهری در کرمان و زرند کرده است.
مدیرعامل شرکت فولاد زرندایرانیان، موضوع تامین آب را از مسائل اصلی در حوزه فولاد دانست و گفت: درحالحاضر کل مصرف آب این مجتمع از پساب فاضلاب کرمان تامین میشود و در آینده نیز با توسعه فعالیتها، پساب فاضلاب شهرهای کرمان و زرند مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
سهرابنژاد تصریح کرد: در روزهای ابتدایی تولید میزان تولید روزانه ۱۵۰۰ تن است و در آینده به ۵ هزار تن میرسد و اگر در حوزه برق توفیقی ایجاد شود بهزودی رقم بزرگی را به تولید کشور اضافه خواهیم کرد.
ایجاد اشتغال پایدار 300 نفربا بهرهبرداری از مجتمع آهک و دولومیت
الیاس ایراننژاد مدیرعامل شرکت گسترش و نوسازی معادن خاورمیانه (ممرادکو) نیز در این مراسم گفت: با آغاز بهرهبرداری از مجتمع آهک و دولومیت ممرادکو، معادن سنگآهک و دولومیت منطقه کرمان فعال شده است و پیشبینی میشود که زمینه اشتغال پایدار ۳۰۰ نفر بهصورت مستقیم در این طرح فراهم شود.
وی افزود: فناوری مورد استفاده در مجتمع پخت آهک و دولومیت ممرادکو، کورههای دوقلوی پیشرفته محسوب میشود که در نوع خود از کمترین میزان انتشار آلایندهها و بیشترین بهرهوری انرژی برخوردار بوده است.
به گفته ایران نژاد، درباره فرآیند کار در این مجموعه اعلام شده که آهک و دولومیت پخته یا کلسینهشده دو ماده مصرفی در صنعت فولاد هستند که کیفیت، نحوه نگهداری و استفاده آنها روی محصول نهایی تاثیر بسزایی دارد.
استفاده از فناوری «تانک بایولیچینگ» برای نخستینبار در جهان
مدیرعامل شرکت بابک مس ایرانیان نیز در این مراسم گفت: عملیات اجرایی احداث این مجتمع از مرداد سال ۹۰ در شرکت بابک مس ایرانیان آغاز شد که هم اکنون با افتتاح کامل آن ضمن معرفی جدیدترین فناوری جهانی دوستدار محیطزیست در تولید کاتد مس به ایران و جهان ۵۰ هزارتن ظرفیت تولید کاتد مس(معادل با ۱۵درصد) به ظرفیت تولید مس کشور افزوده میشود.
محمدرضا میرزایی با اشاره به سرمایهگذاری بیش از 4 هزار میلیارد تومانی مجتمع تولید کاتد شرکت بابک مس ایرانیان تصریح کرد: همچنین با افتتاح این پروژه اشتغال پایدار برای ۴۰۰ نفر بهصورت مستقیم فراهم میشود و مهمترین عاملی که مجتمع تولیدی میدکو را در سطح جهان به یک نمونه بیبدیل تبدیل ساخته، استفاده از فناوری «تانک بایولیچینگ» برای نخستینبار در جهان در مقیاس صنعتی است.
به گفته وی، با افتتاح مجتمع تولید مس میدکو، شاهد معرفی جدیدترین فناوری دوستدار محیطزیست در تولید کاتد مس به ایران و جهانیان خواهیم بود که زمینهساز ایجاد انقلاب جدیدی در فرآیند تولید کاتد مس در جهان خواهد شد.
استفاده از این فناوری در تولید مس از جمله ویژگیهای شاخص و خاص این پروژه است که سبب کاهش حدود ۴۰ درصدی سرمایهگذاری در تولید و کاهش ۳۸درصدی قیمت تمامشده را سبب شده است.
افتتاح طرح تجهیز 181 ناوگان عملیات معدنی در کرمان
همچنین مدیرعامل شرکت کاراوران صنعت خاورمیانه نیز گفت: از آنجاکه حجم عملیات معدنکاری در مجموعه میدکو بیش از ۱۵۰ میلیون تن در سال برآورد میشود، شرکت کاراوران صنعت خاورمیانه در سال ۸۹ به منظور انجام عملیات معدنکاری و استخراج مواد معدنی موردنیاز کارخانههای فرآوری میدکو تاسیس شد، این شرکت با هدف ارائه خدمات با کیفیت بهعنوان یکی از مجموعههای مطرح کشور، گامهای بلندی در رابطه با تجهیز و بهرهبرداری از معادن برداشته است.
سیدعبدالرضا موسوی افزود: پروژه خرید ماشینآلات معدنی میدکو در سال ۹۵ آغاز شد و مونتاژ این ماشینآلات توسط متخصصان داخلی و خارجی از دی ۹۷ در دستور کار قرار گرفت، پس از انجام این پروژه در ۲ فاز اجرایی، میدکو امروز به یکی بزرگ ترین شرکتهای معدنی دارای ناوگان به روز معدنکاری کشور تبدیل شده است.
موسوی تصریح کرد: ناوگان ماشینآلات معدنی میدکو در شرکت کاراوران درحالحاضر متشکل از ۱۸۱ دستگاه انواع مختلف است و این تعداد شامل ۱۲۵ دستگاه دامپ تراک، ۱۸ دستگاه شاول و ۳۸ دستگاه انواع مختلف بولدوزر، گریدر، بیل مکانیکی، لودر و سایر است که با سرمایه 7 هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان در استان کرمان به بهرهبرداری میرسد. وی خاطرنشان کرد: شرکت میدکو با تجهیز ناوگان عملیات معدنی شرکت کاراوران صنعت خاورمیانه، علاوه بر انجام حجم عظیمی از عملیات معدنکاری، زمینه اشتغال یک هزار و ۱۰۰نفر بهصورت مستقیم را فراهم کرده است.
یادآور میشود مراسم بهرهبرداری از 5 پروژه بزرگ صنعتی میدکو با حضور استاندار کرمان، نماینده مردم زرند و کوهبنان در مجلس شورای اسلامی، امام جمعه زرند و جمعی از مسوولان استانی و شهرستانی در محل این مجموعه صنعتی و در ارتباط ویدئوکنفرانسی با حضور ریاستجمهوری در تهران برگزار شد.