دومین کلاب هاوس گروه رسانهای معدننیوز با موضوع هوشمندسازی صنایع ایران (با تاکید بر معادن و فلزات) در راستای انقلاب صنعتی چهارم، چهارشنبه ۱۶ تیرماه برگزار شد.
"یواخیم شرودر" مدیرعامل شرکت آر سی جی آلمان و از صاحب نظران دیجیتالیزیشن، عزیزاله عصاری صاحبنظر در حوزه صنایع معدن و فولاد، خداداد غریبپور مدیرعامل هلدینگ سپهر صادرات (وسپهر)، امیرحسین نادری مدیرعامل هلدینگ توسعه معادن و فلزات (ومعادن)، امیدرضا طالشیان مدیر گروه رسانهای معدن نیوز و تنی چند از صاحبنظران صنعت و دانشگاه در این کلاب هاوس به ایراد سخن پرداختند.
عزیزاله عصاری صاحبنظر در حوزه صنایع معدن و فولاد عنوان کرد: با ایجاد مرکز نوآوری چادرملو و دانشگاه امیرکبیر از سوی این دانشگاه اکنون یک بستر آماده شده است. بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته ابتدا پایهها و تیم اصلی شکل خواهد گرفت و سپس برای استفاده از سایر نخبگان و صاحبان دانش در این زمینه فراخوانی انجام خواهد شد.
عصاری افزود: این یک تعامل بسیار ارزشمند است چرا که همواره ارتباط و تعامل صنعت و دانشگاه به عنوان یک حلقه مفقوده در کشور بوده و با این همکاری خوشبختانه اکنون بستر برای تعامل دانشگاه و صنعت فراهم گردیده است.
وی همچنین گفت: همانطور که آقای شرودر تاکید کردند مباحث دیجیتالیزیشن بلندمدت و ادامهدار است و تغییرات در این بستر همواره وجود خواهد داشت. همکاری شرکت معدنی و صنعتی چادرملو و دانشگاه امیرکبیر شروع این مسیر بوده است و قطعا این زنجیره ادامه خواهد یافت و نتایج مفید و مطلوبی برای صنعت کشور ایجاد خواهد شد.
عصاری افزود: قطعا دانشگاههای مختلف همچون دانشگاه تهران، شریف و سایر دانشگاههای آزاد میتوانند در این زمینه نقش داشته باشند. این کار یک انقلاب است و با ایجاد این ارتباط یک فرهنگ حاکم خواهد شد و این یک بستر جهت جلوگیری از مهاجرت نخبگان از کشور است.
وی بیان کرد: در تمام صنایع کشور یک بخش R&D وجود دارد که معمولا این بخش با وجود افراد همان شرکت راهاندزی میشود درحالیکه اگر بخش R&D در بستر دانشگاه ایجاد شود یک بستر سیستماتیک ایجاد خواهد شد. در این بستر دانشجویان به صورت رسمی به صنعت وصل میشوند و صنعت نیز این فرصت را خواهد داشت تا در موارد موردنیازش از وجود این نخبگان بهرهمند شود و این اقدام شروع یک تحول در صنعت خواهد بود.
در ادامه یواخیم شرودر مدیرعامل شرکت آر سی جی آلمان و از صاحب نظران دیجیتالیزیشن بر استفاده از جوانان و همسو بودن تفکرات دولتی در خصوص به اشتراکگذاری بومیسازی تکنولوژی و دانش تاکید کرد و گفت: استعدادهای خوبی در این زمینه در کشور ایران وجود دارد و باید از آنها بهره برد.
وی افزود: در مبحث دیجیتالیزیشن از طریق نتایج پروسهها میتوانیم بر موضوع کنترل دقیقی داشته باشیم در واقع ترکیب فرآیندها منجر به برنامهریزی بهینهتر و تولید بیشتر خواهد شد.
مدیرعامل شرکت آر سی جی آلمان بیان کرد: موضوع دیگر در این بخش بحث کیفیت است که با کنترل بر روند خطاها میتوان کیفیت را افزایش داد. مدیریت انرژی از جمله تاثیرات دیگر دیجیتالیزیشن خواهد بود. در این زمینه خدماتی وجود دارد که با افزایش کنترل جامع پروسهها و دسترسی آنلاین منجر به بهینهکردن مصرف انرژی میشود.
وی تاکید کرد: نمیتوان این اقدامات را در بازده چندهفتهای انجام دارد چرا که این یک پروسه بلندمدت است. برای یک شرکت ممکن است 300 پروسه تعریف کنند تا بخواهند از یک سطحی به یک سطح دیجیتال برسند و در آینده نیز از تعداد این پروژهها با توجه به تغییرات پیشرو و پیشنیازها کاسته شود و این حاکی از بلندمدت بودن پروسه دارد.
یواخیم شرودر در ادامه از ایجاد یک توافق با مجموعه چادرملو در این زمینه خبر داد و افزود: در آینده این فعالیت و همکاری ممکن است به سایر معادن مربوطه توسعه یابد و ما از بابت این همکاری بسیار خرسندیم.
امیرحسین نادری مدیرعامل هلدینگ توسعه معادن و فلزات (ومعادن) در این روم عنوان کرد: مباحث دیجتالیزیشن در حوزه هوشمندسازی یک ضرورتی بود که به تدریج وجودش در صنعت احساس شد. در حال حاضر وابستگی صنایع به انرژی بسیار زیاد است و اگر به این موضوعات پرداخته نشود در حضور رقبای بزرگی که به مدد تکنولوژی میتوانند در کنار کشور ما و حتی در داخل ایران فعالیت کنند، آیندهای نخواهیم داشت در حالی که تمام بازارهای ما متعلق با صنایع برخوردار از این نوع تکنولوژی است.
وی افزود: طی بازدیدی که به همراه شرکت چادرملو و گلگهر از یک کشور فعال در حوزه معدنکاری داشتیم به وضوح مشاهده کردیم که با وجود پرسنل معدود قیمت تمام شده محصولاتشان یک چهارم قیمت محصول ما در حوزه معدنکاری بود چرا که با استفاده از مبحث هوشمندسازی در صنایع مزیت رقابتی پررنگی داشتند.
به گفتهی نادری هوشمندسازی نیازمند مقدماتی است که برای استفاده از نتایج آن نیازمند به رعایت آن هستیم. متاسفانه در کشور ما چنین مباحثی تبدیل به تبلیغات میگردد بدون آنکه به محتوای آن پرداخته شود لذا باید با پرهیز از اینگونه مدل به آمادهسازی زیرساختها بپردازیم.
مدیرعامل هلدینگ توسعه معادن و فلزات (ومعادن) عنوان کرد: خوشبختانه دانشگاهها نیز در این زمینه ورود کردند و برای دستیابی به نتایج مطلوب، شرکتهای بزرگ کشور باید متعهد به اجرای این تکنولوژی شوند. ما در حوزههای مختلف با شرکتهای بزرگ دنیا در حال رقابت هستیم اما این حوزه به تدریج تبدیل به نقطه ضعف برای ما شده است لذا باید در این زمینه برنامهریزی شود و این مبحث را در صنعت به خدمت بگیریم.
نادری ضمن تشکر از گروه رسانهای معدننیوز برای برپایی این روم تخصصی عنوان کرد: این یک حوزه بسیار اساسی است و طرح نیازها بسیار با اهمیت میباشد چرا که کشور باید بداند در چه مسیری حرکت کند.
همچنین خداداد غریبپور مدیرعامل هلدینگ سپهر صادرات (وسپهر) به عنوان یکی از افراد حاضر در این روم عنوان کرد: علم در دانشگاه و عمل در صنعت است. ایجاد تعامل بین صنعت و دانشگاه همواره یک حلقه مفقود و شاید بتوان گفت مفغول بوده است.
وی افزود: اقدام شرکت صنعتی و معدنی چادرملو و دانشگاه امیرکبیردر این حوزه بسیار ارزشمند بوده و باید در این زمینه نهادسازی کرد. خوشبختانه اقداماتی نیز در این راستا در کشور انجام شده است که میتوان به یونیدرو، موسسه رصد فناوری که با دانشگاه شریف در حال همکاری است، ایمینو که با همکاری ایمیدرو در جهت حمایت از شرکتهای دانشبنیان ایجاده شده و همچنین به همکاری فولاد مبارکه اصفهان با دانشگاه تهران در زمینه ایجاد مرکز انقلاب صنعتی چهارم اشاره کرد. نمونه این نوع همکاریها دانشگاه و صنعت برای کشور ما یک ضرورت است.
غریبپور همچنین تاکید کرد: بومیسازی این دانش و تکنولوژی از جمله موضوعات بسیار مهمی است که فوقالعاده برای کشور ارزشمند خواهد بود و باید بر آن تاکید کرد.