نمکی خوب آن نمکی است که شفاف باشد، تلخ نباشد، گلو را نزند، سفید باشد، مواد آلاینده نداشته باشد، فسیل حیوانات داخلش نباشد و حیوانی در آن محیط کشته نشده باشد.در کتب سنتی طب ایرانی، نمکهای کوهستان بهعنوان بهترین نمک و نمک دریا به عنوان بدترین نوع نمک معرفی میشوند
تذکر : نمک دریاچه به نمک یددار برتری دارد و عارضه کمتر اما بهخاطر وجود املاح اضافه و بخاطر مردن حیوانات درمحیط و در نتیجه تبدیل به نمک شدن این اجساد سفارش نمی شود
نمکی که از معادن سنگ نمک استخراج میشود و سفید است و مواد زائد ندارد، بهترین نمک است
در منابع مکتوب سنتی ایران ازجمله "مخزن الادویه" حکیم عقیلی خراسانی که یکی از قویترین حکمای طب ایرانی است و نوشته هایش به عنوان منابع درسی دانشگاهها تدریس میشود در بخش ملح این کتاب آمده "ملح مصنوع من ماء بحر " یعنی نمک استخراج شده از آب دریا بدترین نوع نمک است. (این می تواند بدلیل عناصر نادر، عناصر مزاحم سرب پتاسیم و... باشد.)
در ادامه درکتاب مخزنالادویه آمده است "نمکی که شفاف، سفید، خوشمزه که تلخ نباشد و مواد نداشته باشد و از گرد و خاک و مسائل مختلف به دور باشد" بهترین نمک است. نمک چون گرم و خشک است و چون مزاج قلب گرم و خشک است زیادهروی در مصرف آن میتواند برای قلب مضر باشد؛ نمک باید به اندازه و طبق مزاج هر فرد مصرف شود؛ افراد سرد و تر یعنی بلغمی ها بیشتر میتوانند و افراد گرممزاج چون صفراوی ها هم در حد کم از سنگ نمک معدنی طبیعی استفاده کنند همچنین نمک برای غذاهای لزج مثل تخم مرغ خیار و... که در بدن ایجاد رسوب میکنند به عنوان مصلح به کار میرود.
متوسط مصرف نمک در بین ایرانیان تقریباً 10تا-15 گرم در روز می باشد ، به ویژه از نمکی که در صنایع غذایی به مواد غذایی مثل نان پنیر فست فود و... اضافه می گردد کاهش این ماده معدنی نمک تقریباً 10 سال است (از سال 2009) در این کشور به طور جدی پیگیری می شود. هدف اصلی از مطالعه حاضر فراهم آوردن فرصتی برای درک و آشنایی با نتایج عملکرد ناخواسته و نامطلوب تصمیمات و سیاستهای اجرایی همراه با مشکلات مربوط به کاهش نمک مفید در نان به منظور دستیابی به اهداف ارتقا سلامت ملی مردم ایران است.
برای بدست آوردن اطلاعات و داده ها :
1-محققان به شش شهر در مناطق مختلف ایران سفر کردند
2-وب سایت های مرتبط به همین منظور جستجو شدند
3- برای جستجوی اسناد در این زمینه محققان شخصی به برخی از سازمان ها مراجعه کردند.
4- پنج بحث گروهی نیز برای بدست آوردن افکار عمومی در این زمینه برگزار شد.
5- تجزیه و تحلیل داده ها بیشتر با استفاده از تجزیه و تحلیل چارچوب انجام شد.
نتیجه حاصل شده بسیار نگران کننده بود اختصاص بیشترین نرخ یارانه به گندم ، آرد و نان منجر به از بین رفتن رقابت در زنجیره تامین گندم ، آرد و نان در ایران شده است.
باوجود ساختارهای مناسب و هماهنگ کننده سایر سازمانها در زمینه بهداشت عمومی هیچ هماهنگی بین حفظ سلامت محصولات نان و کاهش نمک مصرفی در این ماده غذایی اصلی وجود ندارد. و تلاش برای بهبود کیفیت نان نیز بی نتیجه مانده است.
نانوایان در سیاست داده شده را از بالا به پایین مشاهده کرده و با توجه به اجرای سیاست در سطوح مختلف تناقض های مشابهی وجود داشت. که باعث سردرگمی بیشتر شد و با توجه به آموزش ارائه شده در سطح ملی ، نتیجه گیری شد که برخی از افراد نسبت به کاهش نمک نان تا حدی حساس تر شده اند