معدن و صنایع معدنی به عنوان یکی از مهمترین بخشهای اشتغالزا و افزایش میزان گردش مالی و ارزآور قابل رقابت با درآمدهای حوزه نفتی، در سالهای اخیر مورد توجه دولت قرار گرفته و در این رابطه اقدامات موثری در راستای فعالسازی این بخش صورت گرفته است.
در کنار فعال سازی معادن، بهره گیری از ماشین آلات معدنی، اکتشاف، شناسایی و حل مشکلات معارضان محلی و دولتی با معدنکاران و مهمتر از همه اینها خام فروشی موضوعات مهمی است که دولت به آنها توجه کرده و تاکنون برنامه های موثری را در دستور کار قرار داده و به مرحله عمل رسانده است.
نگاهی به اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم در راستای توسعه زیرساختی معادن و توجه به ظرفیت غنی معدنی نشان می دهد که افزایش قابل توجه صدور پروانه های بهره برداری و اکتشاف موجب شده تا این ظرفیت غنی بیش از پیش متبلور شده و به سمت شکوفایی بیشترآذربایجانغربی یکی از مناطق غنی کشور در حوزه معادن به شمار می رود که برای توسعه این بخش، دولت تدبیر و امید اهتمام قابل توجهی را داشته که نشانه این نگاه، رشد ۳۴ درصدی پروانه های بهره برداری و اکتشاف در استان طی هشت سال گذشته است.
آذربایجان غربی
مرکز ارومیه در گزارشی با عنوان رشد ۳۴درصدی پروانهها، دستاوردی برای توسعه معدنی آذربایجان غربی به بررسی این اقدامات پرداخته و در مقدمه نوشته است: معدن و صنایع معدنی از جمله مهمترین بخش های درآمدساز در دنیای امروز به شمار می رود که میزان گردش مالی آن طی سال های اخیر در برخی کشورهای دنیا با درآمدهای حوزه نفتی برابری کرده و حتی بیشتر است.
تنوع و غنای ذخایر عظیم معدنی، ایران را به یکی از کشورهای با بیشترین پتانسیل در جهان تبدیل کرده است که وجود معادن غنی طلا، مس، فلزات گرانبها، آهن و دیگر اقلام مشابه شاهدی بر این مدعاست.
آذربایجان غربی نیز بین استانهای مختلف کشور به لحاظ تنوع مواد معدنی بخش مهمی از ذخایر کشور را در خود جای داده و از نظر تنوع مواد معدنی با داشتن ۵۱ ماده معدنی جایگاه سوم کشور و از نظر ذخایر معدنی با داشتن یک میلیارد و ۲۲۷ میلیون تُن ذخیره مواد معدنی در جایگاه هفتم کشور قرار دارد که رتبه های بسیار خوبی در حوزه معدنی به شمار می رود.
نگاهی به اقدامات دولت تدبیر و امید در راستای توسعه زیرساختی معادن و توجه به ظرفیت غنی معدنی نشان می دهد که علاوه بر ایجاد ۲ پهنه گسترده معدنی در شمال و جنوب آذربایجان غربی، افزایش قابل توجه پروانه های بهره برداری و اکتشاف در این دولت موجب شده تا این ظرفیت غنی بیش از پیش متبلور شده و به سمت شکوفایی بیشتر حرکت کند.
سیستان و بلوچستان
ذخایر ۳۸ تنی طلای سیستان و بلوچستان در کنار سایر مواد معدنی ارزشمند نهفته در دل این خاک با اقدامات دولت، همت مسوولان و مردم به چشماندازی برای جهش و ایجاد اشتغال و توسعه این استان تبدیل شده است.
چشماندازی از یک جهش و ذخایر ۳۸تنی طلا در سیستان و بلوچستان عنوان گزارشی است که به این موضوع پرداخته و در مقدمه آورده است: مواد معدنی مختلف از طلا گرفته تا مس هر کجای جهان که کشف و شناخته شده به قول عامیانه زندگی مردم آن منطقه را زیر و رو کرده است تا آنجا که قیمت طلا و وضعیتش در بازارهای داخلی و بینالمللی شاهدی بر این تفکر عامیانه است کارشناسان اقتصادی نیز فراتر از این ارزشهای نسبت داده شده به ماده معدنی طلا معتقدند هر اکتشافی که عصاره اقتصادی داشته باشد از طریق ایجاد اشتغال مستقیم بر درآمد خانوارها و غیرمستقیم از طریق ارتباطات پسین و پیشین بر سایر بخشهای اقتصادی کشور تاثیرگذار بوده و هست.
شناسایی معادن بالقوه طلا که به گفته رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان « در حوزه طلا جزو چهار استان با ذخایر قابل توجه طلا هستیم و هماینک ظرفیت ذخایر این ماده معدنی در این استان به ۳۸ تن رسیده است.» و نهایتا فعلیت آن از سوی دولت تدبیر و امید گامهایی است که نمیتوان از آن چشم پوشید از اینرو گزارش زیر مروری بر مهمترین اتفاقات در حوزه ماده معدنی طلا در سیستان و بلوچستان است.
تفتان از شهرهای سیستان و بلوچستان است که طی سال گذشته ذخایر معدنی طلای خوبی در آن کشف و شناسایی شد.