نیرانی وزیر وزیر کارناتاکا می گوید ، سیاست جدید استخراج تا پایان ماه که به افرادی که خانه های خود را با هزینه کمتر از 10 روپیه ساخت می کنند شن و ماسه با نرخ اسمی 100 روپیه در هر تن بدون احتساب هزینه حمل و نقل پیشنهاد شود ، در حالی که دیگران پس از پرداخت حق امتیاز به دولت مجبور به خرید مصالح ساختمانی الخصوص شن و ماسه با نرخ های تعیین شده هستند. این در حالی هست که مهندس احمد خرم، رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور هزینه ساخت و ساز هر متر مربع زیربنای ساختمان در سال ۱۴۰۰ را به سازمانهای نظام مهندسی استانها ابلاغ کرد.
مواد معدنی درهزینه ساخت هر متر واحد مسکونی یا غیر آن در سراسر کشور برای سال جاری (۱۴۰۰) موثر و به شرح زیر است:
ساختمانهای یک و دو طبقه: متری ۲ میلیون و ۳۳۲ هزار و ۱۰۰ تومان
ساختمانهای ۳ تا ۵ طبقه: متری ۲ میلیون و ۷۲۰ هزار و ۷۰۰ تومان
ساختمانهای ۶ و ۷ طبقه: متری ۳ میلیون و ۱۰۹ هزار و ۴۰۰ تومان
ساختمانهای ۸ تا ۱۰ طبقه: متری ۳ میلیون و ۴۹۸ هزار و ۱۰۰ تومان
ساختمانهای ۱۳ تا ۱۵ طبقه: متری ۴ میلیون و ۲۷۵ هزار و ۵۰۰ تومان
ساختمانهای ۱۶ طبقه و بالاتر: متری ۴ میلیون و ۶۶۴ هزار و ۴۰۰ تومان
مصالح ساختمانی و هزینه ساخت یک خانه حدود 90 متر بین 180 تا 270 میلیون تومان یا متری 2 تا 3 میلیون تومان متغیر است که بسته به موقعیت، اندازه خانه، متریال مورد استفاده و نوع طراحی ساده یا مدرن خانه تعیین میشود.
متقاضیان مسکن ، زوجهای جوان هستند، بخشی دیگر، پابهسن گذاشتهاند و بخش دیگری از این خانوارهای دو نفره ممکن است یکی از والدین و یکی از فرزندان باشد.
حدود ۱۹ درصد از خانوارهای ساکن در مناطق شهری را زوجها تشکیل میدهند که مجموع هزینههای آنها در سال گذشته، بهطور متوسط بیش از ۳۶ میلیون تومان بوده است. آنطور که دادههای مرکز آمار نشان میدهد، هزینه سالانه ۳۵ درصد این خانوارهای دو نفره، بهطور متوسط بین ۱۰ تا ۱۲ میلیون تومان است. هزینهای که در برخی از شهرها بیشتر و در برخی از شهرها شاید کمتر از این رقم باشد. ۳۲ درصد زوجهای ایرانی نیز بهطور متوسط بین هفت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تا ۱۰ میلیون تومان هزینه سالانه داشتند و در نتیجه، ۶۷ درصد خانوارهای دو نفره، جزو گروههای پایین هزینهای هستند.
بیشترین هزینه غیر خوراکی خانوارهای دو نفره، مربوط به گروه «مسکن»، «بهداشت و درمان» و «حمل و نقل و ارتباطات» است. بیش از نیمی از هزینههای غیر خوراکی یعنی حدود ۵۲ درصد، به گروه مسکن تخصیص پیدا میکند. بهداشت و درمان تقریباً ۱۵ درصد و حمل و نقل و ارتباطات، حدود ۱۳ درصد از هزینههای غیرخوراکی خانوار را تشکیل میدهد.
حال خود قضاوت کنید چند سال طول می کشد تا یک خانواده دو نفره صاحب خانه شوند.