کانی های سیلیکاتی از مهم ترین مواد معدنی تشکیل دهنده پوسته جامد زمین و گوشته فوقانی هستند که به عنوان ترکیب اصلی در سنگ های آذرین و بخش چشمگیری از سنگ های گونه رسوبی و دگرگونی یافت می شود . بررسی های زمین شناختی نشان میدهد که در حدود 95%پوسته زمین متشکل از کانی های سیلیکاته است . همچنین مواد معدنی سیلیکاتها در سنگ های شهابی، بخشی از ماه و اکثر سیارک های منظومه شمسی مانند عطارد، زهره و مریخ یافت می شود .
فرمول شیمیایی این دسته از کانه های معدنی (SiO۴۴-)می باشد که نشان دهنده ساختار اعجاب انگیز ان است. ترکیب اصلی سیلیکات ها سیلیسیم با بار منفی است که با اکسیژن طبق قاعده ی هشت تایی ها پیوند کووالان برقرار می سازد نتیجه چنین ترکیبی تشکیل هرم های چهار وجهی است که کوچکترین واحدهای سازنده سیلیکات می باشند این ترکیبات سیلیکونی، آنیونی با بار منفی تشکیل می دهند که به صورت تک زنجیره ای، صفحه ای یا در ساختاری سه بعدی به صورت ناپدار قرار می گیرند که با ترکیب شدن با کاتیون های گوناگونی همچون آلومینیوم، آهن و منیزیم همچنین سدیم و کلسیم ساختاری پایدار و خنثی پیدا می کنند.
مواد معدنی سیلیکات ها را براساس رنگ می توان به دو دسته تیره و رو شن تقسیم نمود. که علت تیرگی وجود عناصر آهن و منیزیم می باشد. الیوین، میکای سیاه، تورمالین، تالک و آزبست از این جمله اند. سیلیکات های روشنی همچون فلدسپات، میکای سفید وکوارتز فاقد آهن و یا منیزیم هستند.
مواد معدنی سیلیکات ها 5000سال قبل از میلاد مسیح برای سفالگری و سرامیک سازی در مصر کاربرد زیادی داشته است . همچنین از این مواد معدنی سیلیکاته برای ساخت ابزار الات بدوی ، ظروف صاف و محکم ، ساخت سقف و گرم نگه داشتن محیط استفاده می نمودند. در قرن سوم قبل از میلاد نیز بشر به صنعت شیشه سازی دست پیدا کرد که عمده ان از کانی های حاوی سیلیس همچون کوارتز است . این ماده معدنی برای ساخت شیشه های تلسکوپ میکروتراشه ها ، ورق های سیلیکونی به کار می رود .
ورقهای سیلیکونی در مواد معدنی سیلیکات ها در زندگی امروز بشر بسیار گسترده است. کانی های سیلیکونی در ریز تراشه ها برای رایانه ها، تلفن های همراه ، دستگاه بازی، ساختن اسیلاتور دستگاه های فشارسنج و ساعت ، میکرو چیپ ها، شیشه و سرامیک، ساخت ورقه سیلیکونی، تولید سیمان که سیمان پورتلند معروف ترین ان است ، ساخت عدسی ها و... کاربرد دارد. برخی از این مواد معدنی همچون تورمالین، توپاژ و زمرد برای مصارف زینتی و هنری به کار می روند .