اثر متقابل سدیم و پتاسیم
سدیم و پتاسیم ارتباط تنگاتنگی با هم دارند اما تأثیرات متضادی در بدن دارند. هر دو ماده مغذی اساسی هستند که در حفظ تعادل فیزیولوژیکی نقش اساسی دارند و هر دو با خطر بیماری های مزمن ، به ویژه بیماری های قلبی عروقی ارتباط دارند. مصرف زیاد نمک فشار خون را افزایش می دهد ، که می تواند منجر به بیماری قلبی شود ، در حالی که مصرف زیاد پتاسیم می تواند به شل شدن رگ های خونی و دفع سدیم کمک کند در حالی که فشار خون را کاهش می دهد. بدن ما هر روز بسیار بیشتر از سدیم به پتاسیم نیاز دارند
افراد می توانند یک تغییر اساسی در رژیم غذایی برای کاهش خطر ایجاد کنند: سبزیجات و میوه های تازه بیشتر بخورید ، که به طور طبیعی دارای پتاسیم زیاد و سدیم کم هستند ، اما نان ، پنیر ، گوشت فرآوری شده و سایر غذاهای فرآوری شده با سرشار از سدیم کمتر بخورید. و پتاسیم کمی دارد.
مرحوم "محمدحسین عقیلی خراسانی" در کتاب "مخزنالادویه" بهترین نوع نمک را "سنگ نمک سفید و شفاف" میداند که به نمک اندرانی معروف است و در واقع همان سنگ نمکی است که متأسفانه امروزه بهدلیل زیبایی و جلوهای که دارد بیشتر برای مصارف تزئینی بهکار میرود و کمتر از سوی مردم کشورمان به مصرف غذایی میرسد!
رتبه دوم نمک مناسب برای مصرف خوراکی، منسوب به نوعی نمک است که همراه آب از زمین میجوشد و افراد با خشک کردن آب آن، نمکش را استحصال میکنند؛ این نمک امروزه به نمک چشمه و سرگل معروف است که هرچند در مقدار کم اما توسط برخی از اساتید طب سنتی در حال عرضه است.
عقیلی خراسانی در جای دیگر مینویسد: «...و بدترین همه نمک به مصنوع از "آب دریا" است و این با اندک تلخی و حدّت میباشد زیاده از املاح دیگر».
"نمک دریا" که روزگاری پستترین نوع نمک از منظر حکمای ایرانی بوده است متأسفانه امروز بهدلیل تبلیغات نادرست از سوی عدهای به اسم طب سنتی، مصرف آن در حال افزایش است؛ البته ناگفته نماند که نمک دریا یا نمک دریاچه که امروز در کشورمان در برخی از عطاریها عرضه میشود باز هم به نمک یددار تصفیهشده ارجحیت دارد و عارضه آن کمتر است!