جنگل زدایی یکی از بزرگترین معضلاتی است که این روزها پررنگ تر از گذشته به آن پرداخته می شود چرا که هر روز تعداد زیادی درخت به بهانه های مختلف قطع شد و هر روز وسعت جنگل های دنیا رو به کاهش است. در این میان کارشناسان معدن را یکی از بزرگترین قاتلان جنگل در دنیا می دانند.
از سال 2014 اعلامیه نیویورک در مورد جنگل ها هدف اصلی خود را بر روی موضوع جنگل زدایی و عمل به آنچه در قرارداد پاریس گفته شده گذاشته است. تا امروز بیش از 200 شرکت فعالیت های معدنی و صنعتی خود را قطع کرده اند تا میزان خسارت وارده به جنگل کاهش یابد اما از آن زمان تاکنون وضعیت جنگل های در مناطق مختلف ایالات متحده آمریکا بدتر از گذشته شده است.
افرادی که پشت اعلامیه جنگلی نیویورک حضور داشتند، هدف اصلی و قطعی خود را بر کاهش جنگل زدایی تا سال 2020 گذاشته بودند و حالا در نظر دارند این موضوع را تا سال 2030 به طور کلی پایان دهند با این حال هدف سوم آن ها محافظت از جنگل ها در مقابل فعالیت های معدن و صنعتی برای نسل آینده است.
طبق برآوردهای بانک جهانی 44 درصد از معادن فعال در دنیا در مناطق جنگلی قرار گرفته اند که تعداد آن ها به 1539 عدد می رسد و 1826 معدن دیگر یا فعال نیستند یا در حال توسعه هستند و در مناطق جنگلی واقع شده اند. همچنین طبق اعلام رسمی سال 2012 فعالیت های معدنی مسبب 7 درصد از جنگل زدایی ها در سطح جهانی بودند.
زمانی که صحبت از جنگلزدایی به خاطر مسائل معدنی و صنعتی می شود، ذهن ها به سمت کشورهایی می رود که پیشرفت صنعتی زیادی داشتند با این حال برزیل یک استثنا در این زمینه به شمار می آید. برزیل صنایع و معادن مختلفی در منطقه جنگلی خود دارد که به مقدار زیادی باعث آلودگی های محیطی در این منطقه هم شده اند. با این حال طبق برآوردهای انجام شده میزان آسیبی که صنایع و معادن آمریکای لاتین به جنگل ها زده اند بسیار کمتر از آسیبی است که در آسیا و آفریقا به جنگل ها وارد شده است.
جائر بولسونارو، رئیس جمهور برزیل، بسیاری از قوانین حفاظت از محیط زیست را لغو کرده و همین موضوع باعث شده تا میزان تخریب جنگل های این منطقه افزایش چشمگیری داشته باشد. وی در مصاحبه های خود اعلام کرد که آمازون متعلق به برزیل است نه تمام دنیا و تابع قوانین همین منطقه هم با آن برخورد می شود. این تغییر در قوانین باعث شده تا شرکت ها به مناطقی دست یابند که پیش از این توانایی رسیدن به آن را نداشتند و این معضل هر روز درحال بیشتر شدن است.
اقدامات برای کاهش تأثیرات منفی بر جنگل ها و افراد وابسته به آنها، در بهترین حالت اغلب نیمه فعال است. سیاست ها و موسسات ایجاد شده برای محافظت از اراضی و جوامع در برابر آسیب های زیست محیطی در بسیاری از کشورهای جنگلی ضعیف بوده و این موضوع پس از همه گیری بیماری کرونا بیشتر هم شده است. با این حال به نظر می رسد بیماری کرونا برای برزیل خیلی هم بد نشده چرا که کمپین های مختلفی پس از همه گیری این بیماری به وجود آمد که از دولت درخواست داشت تا معدنچیان غیرقانونی را هر چه زودتر از جنگل ها بیرون کنند.
برخی از مواد معدنی بیش از سایر مواد معدنی ایجاد می کنند. بیش از 60٪ معادن نیکل ، تیتانیوم و آلومینیوم در مناطق جنگلی نهفته است. با این حال، استخراج طلا، آهن و مس بیشترین حجم استخراج را از مناطق جنگلی داشته و آسیب های بیشتری وارد می نمایند. اعلامیه نیویورک همچنین به نکته مهمی اشاره دارد که شاید توجه به آن در همه جای دنیا به تواند میزان جنگل زدایی را تا حد زیادی کاهش دهد. در این اعلامیه آمده است که میزان آسیب هایی که به جنگل ها وارد می شود فقط به واسطه برداشت از معادن نیست بلکه مواردی فراتر از سایت معدن می تواند باعث جنگل زدایی شود. برای مثال ایجاد جاده برای فعالیت های معدن شاید دسترسی به عمق جنگل را آسان نماید اما درختان زیادی باید قطع شوند همچنین میزان دسترسی جامعه روستایی بیشتر می شود اما به همان نسبت زمین های کشاورزی کاهش پیدا می کنند.
در یک تحقیقات علمی در مجله نچرال در سال 2017 اشاره شد که میزان جنگلزدایی در اطراف معادن بیشتر از خود معدن ها است. ایجاد جا برای کارمندان، ایجاد تاسیسات مختلف، جاده کشی و گسترش معدن باعث می شود تا اطراف معدن با جنگلزدایی بیتشری همراه باشد. در این تحقیقات جنگلزدایی آمازون مورد بررسی قرار گرفته بود که نشان می داد تا 70 کیلومتر اطراف معدن، جنگل زدایی رخ خواهد داد که باید جلوی آن گرفته شود.
در حال حاضر شورای بین المللی معدن و فلزات استانداردهایی را وضع کرده است که می تواند برای کاهش جنگلزدایی مفید واقع شود با این حال باید هر کشور و دولتی قوانین و مجوزهای خود را صادر نماید تا این میزان از جنگل زدایی تا حد امکان کاهش داشته باشد. در جنگل های دور افتاده معدنکاری می تواند باعث افزایش شکار غیرقانونی و همچنین کشاورزی تک فرهنگی شود که در کنار جنگل زدایی محیط و فرهنگ ها را از بین خواهد برد.
سنگچین