رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) گفت: به منظور تامین بخشی از مواد اولیه برای صنایع معدنی که نقش مهم در تولید ارزش افزوده دارند، کار اکتشاف سرلوحه کار این سازمان در چند سال اخیر بوده است.
وجیهه الله جعفری پنجشنبه شب در مراسم تجلیل از صادرکنندگان نمونه خراسان رضوی افزود: در چند سال اخیر با در نظر گرفتن ارزش اقتصادی با پنج درصد ارزش، ۱۲ میلیارد دلار اکتشاف در حوزه معدن کشور انجام شده که اگر به زنجیره صنایع بپیوندد، بازار سرمایه بزرگی در کشور ایجاد و حرکت دهنده اقتصاد می شود.
وی ادامه داد: در این راستا عملیات برای اکتشاف معادن مس، طلا و آهن در حال انجام است تا بتوان با معرفی معادن بزرگی مانند مس، تامین ارز لازم را انجام و فعالیتهای اقتصادی را توسعه داد.
رییس هیات عامل ایمیدرو گفت: در ۱۱ ماه امسال میزان تجارت کشور حدود ۶۵ میلیارد دلار بوده است که بیش از ۳۱ میلیارد دلار آن مربوط به صادرات است، با اینکه تراز تجاری کشور در این مدت مثبت نبوده اما تراز تجاری خراسان رضوی مثبت شده است.
وی افزود: با اینکه در ۱۰ ماه امسال صادرات بخش معدن و صنایع معدنی کشور ۷.۷۵ میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۹ میلیارد دلار بود، کاهش یافته، اما تولید معدن و صنایع معدنی کشور رشد قابل توجهی داشته که نشان از افزایش مصرف داخلی است.
جعفری با تاکید بر تکمیل زنجیره معدن و صنایع معدنی کشور ادامه داد: با ایجاد ارزش افزوده و تکمیل زنجیره معادن و صنایع معدنی میتوان کمکهای بسیار به صادرات، تامین ارز و برخی مواد اولیه از محل ارز حاصل از صادرات کرد.
وی گفت: نگاه این سازمان بنگاه داری نیست بلکه در صدد فراهم کردن بستر توسعه برای سرمایه گذاران و واگذاری بخشی از فعالیتهای کم ریسک خود به بخش خصوصی است که برخی از بنگاه های عمومی نیز در آن شراکت دارند.
رییس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به مشکل زیرساختهای توسعه افزود: شرکتهای بزرگ و توسعه گرا در معادن و صنایع معدنی فعال هستند که موفق به پایدار کردن رشته زنجیره تولیدی خود شده و سرمایه خوبی برای کشور به همراه آوردهاند، این شرکتها میتوانند کمک زیاد به توسعه زیرساختهای کشور کنند.
وی ادامه داد: در این راستا با کمک شرکتهای توسعه گرا تا پایان امسال آب از خلیج فارس به چادرملو و بعد به مس سرچشمه انتقال می یابد و دو خط انتقال آب نیز از خلیج فارس به اصفهان و مشهد در حال احداث است.
جعفری با تاکید بر تامین منابع مالی و استفاده از نقدینگی در کشور برای هدایت آن به بخشهای اقتصادی گفت: ۶ بنگاه اقتصادی زیر نظر ایمیدرو در قالب شرکتهای سهامی عام طرحهایی را تعریف کردند که بخش عمده ای از آن از طریق وارد کردن شرکت در بورس اجرا میشود، این طرحها سودده و قابل قبول برای مردم هستند که میتوانند به سرمایه گذاری از سوی مردم کمک کنند و زمینه ساز اجرای طرحهای بزرگتر در کشور باشند. تدوین ۵۰ طرح اقتصادی برای جایگزینی واردات
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: ۵۰ طرح اقتصادی در بخش های صنعت، معدن و تجارت استان با هدف تولید و جایگزینی کالاهای وارداتی در داخل و توسعه ظرفیت صادرات این خطه، با همراهی استانداری و بخش خصوصی، تدوین شده و مطالعات اولیه آن نیز انجام گرفته است.
محمدرضا مس فروش افزود: این طرحها در حوزه های مختلف فلزی، غیرفلزی، شیمیایی، نساجی و معدنی است و آماده ارایه به سرمایه گذاران است و تمرکز آنها بر تولید محصولات جایگزین وارداتی یا تولید کالاهای واسطه ای و سرمایه ای است و همچنین تولید کالاهای صادرات محور را هدف قرار می دهند.
وی ادامه داد: باید توجه داشت صادرکنندگان استان، مفاخر و فعالان عرصه بازرگانی بین المللی هستند که ذخیره ارزشمندی برای این خطه به شمار میروند و می توانند به توسعه فعالیتهای اقتصادی خراسان رضوی کمک کنند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: در حال حاضر در حوزه همکاری قضایی، نهادهای نظارتی، ستاد تسهیل و همچنین کلینیک صنعت برای واحدهای تولیدی و خدماتی نشستهای متعدد برگزار می شود که این روند پیگیرانه، موجبات دلگرمی فعالان اقتصادی را فراهم می آورد و اگر امروز پا به عرصه جدید برای فعالیت بگذارند، واهمه کمتری از مخاطرات آتی خواهند داشت.
مجلس به دنبال تمرکززدایی تصمیمات اقتصادی است
نایب رییس مجمع نمایندگان خراسان رضوی در مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم گفت: یکی از مشکلات کنونی اقتصاد کشور، تمرکزگرایی در تصمیم گیریهاست، از این رو نمایندگان مجلس به دنبال تمرکززدایی از رویه های اقتصادی هستند.
علی آذری افزود: هم اکنون بسیاری از تصمیمات در مرکز اخذ می شود و کشور متاثر از آن قرار می گیرد در حالی که اطلاعات چندانی نسبت به وضعیت قومی و محلی استان های مختلف در مرکز وجود ندارد، مجلس به دنبال طرحی برای ساماندهی این وضعیت است.
وی به مشکلات موجود در نظام اداری پرداخت و گفت: امروز در نظام اداری نه اتحاد و شجاعت و نه حمایتی نسبت به تولیدکننده و صادرکننده وجود دارد و نظام کاغذبازی هم برای فعالان اقتصادی دلسردکننده است، یکی از برنامه های ویژه نمایندگان مجلس در استان با مدیریت استاندار، ایجاد وحدت در نظام اداری استان است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه توجه به نظام گمرکی، مالیاتی و اداری از دیگر برنامه های نمایندگان مجلس است ادامه داد: در حوزه صادرات، ورود به بازارهای بین المللی و بهبود تبادلات جهانی به ویژه با توجه به اوضاع و احوال موجود، یکی از ایده های اصلی است و اصلاح بخشنامه ها و قوانینی که دل صادرکنندگان را آزرده است یا انعطاف پذیر کردن آنها نیز در دستور کار نمایندگان است.
وی پیشنهاد کرد اندیشکده حرفه ای و کاربردی با عنوان "امنیت اقتصاد، اشتغال مولد و رفاه پایدار" در خراسان رضوی ایجاد شود تا بتوان مورد به مورد قوانین مانع و بخشنامه هایی را که مشکلات اساسی در بخش تولید ایجاد می کنند با کارشناسی لازم اصلاح کرد.