معاون سازمان صمت آذربایجانشرقی گفت: فعلا هیچگونه اقدام و فعالیت استخراجی برای مواد فلزی در محدوده زنوز انجام نشده و تنها مجوز اکتشاف پلی متال حین بهرهبرداری، برای این معدن صادر شده است.
عبارت «با خطرات جبرانناپذیر زیست محیطی معدن زنوز چه باید کرد؟» عنوان یکی از پرچالش ترین موضوعاتی بود که مخاطبان فارس من خواستار رسیدگی به این موضوع بودند.
در توضیح این موضوع از جمله چالشهای پیش روی معدن طلای آدینه زنوز، تخریب محیط زیست و مراتع، آلودگی زیست محیطی با سیانور و جیوه معلق در هوا، آلوده کردن آب شرب و عواقب جبرانناپذیری چون بیماری سرطان، عقبماندگی ذهنی اهالی مقیم و گردشگران و تخریب آب سد زنوز و نابودی کشاورزی و دامداری عنوان شده است.
به طوری که داوود قاسم زاده مدیر روابط عمومی محیط زیست آذربایجانشرقی در این ارتباط توضیح میدهد: توجه به نوع سنگ معدن، روش استخراج و مراحل پیشبینی شده و قابل انجام در محل، بهرهبرداری از معدن مس، صدمات و مشکلاتی جبرانناپذیری به محیط زیست وارد میکند.
وی از بین رفتن تنوع زیستی، آلودگی خاک، آب زیرزمینی و آبهای سطحی توسط مواد شیمیایی آزاد شده از فرآیندهای استخراج، از بین رفتن پوشش گیاهی و چراگاههای دامداران در ییلاق زنوز، انتقال ذرات آلوده توسط باد به مناطق اطراف و تخریب پوشش گیاهی منطقه، از بین رفتن پوشش گیاهی، فرسایش دامنه کوه، دپوی زبالههای معدنی، سدهای باطله و لجنهای حاصل از زهکشیها و ورود آن به رودخانه و سد زنوز را از جمله خسارات وارده معدن زنوز به محیط زیست میداند.
قاسمزاده همچنین به مواردی مثل آلوده شدن آبهای زیرزمینی و سرچشمههای رودخانه زنوز و آب ورودی سد زنوز، پخش عناصر سنگین و خطرناک برای سلامتی انسان و دام در منطقه و منابع آب شرب و کشاورزی زنوز اشاره میکند.
هیچگونه اقدام و فعالیت معدنی فلزی در محدوده زنوز انجام نشده!
اما معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت آذربایجانشرقی نظر متفاوتی در این مورد دارد و مدعی است: معدن طلای آدینه با نام دیگری در سیستم کاداستر ثبت شده و فعلا مراحل اکتشافی خود را در زمینه مواد فلزی طی می کند و طرح هر گونه موضوع در ارتباط با مضرات زیست محیطی این معدن، پیشداوری است.
مهرانگیز رحمانی اظهار میدارد: تمام فعالیتهای مرتبط با معدن زنوز در مرحله اکتشاف همانند دیگر معادن، بر اساس ماده 24 قانون معادن از سازمانهای ذیربط استعلام و با نظارت سازمانهای مذکور و صمت رصد میشود.
وی میافزاید: در حال حاضر مجوز اکتشاف این معدن برای بهرهبرداری از منابع معدنی پلی متال صادر شده و مجوز هیچ گونه فعالیت معدنی در خصوص استخراج مواد فلزی صادر نشده است.
رحمانی متذکر میشود: به نظر میرسد در مورد این معدن یکسری پیشداوریها صورت گرفته و ما با احترام به نظر مخاطبان پیگیر موضوع شدیم.
معاون امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت آذربایجانشرقی مجددا تاکید میکند: فعلا هیچگونه اقدام و فعالیت استخراجی برای مواد فلزی در محدوده زنوز انجام نشده و تنها مجوز اکتشاف پلی متال حین بهرهبرداری، برای این معدن صادر شده است.
سنگچین