پهپاد یا پهباد پرنده ی هوشمند ساخت دست انسان است که معادل لاتین ان ترکیبunmanned aerial vehicle یا UAV به معنای پرنده ای که قابلیت هدایت پذیری را دارد می باشد البته گاهی از اصطلاحات دیگری نظیر Quadcopter, drone, Quadrooterنیز برای این پرنده انسانی به کار می رود .
پهباد درواقع یک هواپیمای بدون سرنشین است که می توان ان را از طریق تکنولوزی و فرکانس های رادیویی متداول یا به صورت مستقل توسط یک برنامه نویسی قبلی بدون هرگونه دخالت فیزیکی ان را هدایت کرد البته از میان تمام اسم های متداول می توان به هلی شات /کوادکوپتر و هگزاکوپتراشاره کرد.
پهپادها با حذف نیروی انسانی یعنی خلبان ها و سایر تجهیزات اضافی به میزان قابل توجهی ابعاد و وزنشان کاهش یافته است .این کاهش سایزساخت دستگاه، یک حشره مکانیکی موذی و غیر قابل تشخیص را مکن کرده است.. این انعطاف پذیری شگفت انگیز در اندازه و وزن باعث شده است که این ماشین پرنده ریزجسته در فعالیت های نظامی و امنیتی مورد استفاده قرار گیرد.
در شکل و ساختار پهپادها تفاوت هایی وجود دارد اما اجزای ضروری هر پهپاد شامل قاب موتور ضدآب، موتورهای کنترلی برای پرواز، فرستنده و گیرنده، پروانه، باطری ها و هر نوع منبع انرژی دیگر می شود.
این آکروباتهای کوچک قادرند تا ابزارهای متعددی را با خود حمل کنند. می توانید یک پهپاد را زمانی که از دید شما خارج است هم، از دور به پرواز در بیاورید، اما با این کار ممکن است به شخصی صدمه بزنید، یا به پهباد ضربه وارد کنید. وقتی به سراغ یک پهپاد تجاری برای سرگرمی می روید، بدانید که آنها فاصله های کمی را پرواز می کنند و همچنین زمان پروازشان محدود است. ولی پهپادهای پیشرفته که در ارتش و نقشه برداری کاربرد دارند می توانند ساعت ها درهوا معلق بمانند و از فاصله های بسیار دور کنترل شوند.
اولین پهپادها نیز به منظور اهداف نظامی ساخته و مورد استفاده قرار گرفتند که به شکل بالن های بمب افکن بودند که در سال 1849 نظامیان اتریشی با مشاهده مرگ و کشتار همرزمان خلبان خود در حمله به ونیز از ان بهره بردند.
اما ساخت ان به شکل جدی و نو اورانه مربوط به دهه 1900 می باشد که در سال 1907توسط برادران برگه و زیست شناس معروف اقای چارلز ریشه با اختراع نخستین کوادکوپتر رقم خورد که تجربه نسبتا موفقیت امیزی نیز بود.ده سال بعد یعنی در سال 1917 اولین پهباد امریکایی توسط شرکت های توسعه دهنده نظامی و امنیتی و به منظور عملیات بمب اکنی ساخته شد که به وسیله امواج رادیویی نیکلا تسلا مورد هدایت قرار می گرفت.
در ایران نیزبرنامه ساخت پهبادها قبل از انقلاب سال 1357 طی برنامه ای با اسرائیل وجود داشته است.که در پی تحولات صورت گرفته درنهایت در سال 1364صنایع هوایی قدس اولین پهپاد به نام مهاجر ساخته شد که درجنگ تحمیلی و در عملیات کربلای 4 و5 مورد استفاده قرار گرفت . ساخت پهباد ها در دهه 1380شکل جدی تری به خود گرفت و ایران در طی چند سال به یک کشور پیشرو در زمینه ساخت پهپاد ها شد از موفق ترین پهپاد های ایرانی می توان نظیر ابابیل، صادق، صاعقه، مهاجر، سیمرغ و آرکیو را نام برد
مهم ترین ویژگی و مشخصه ای که باید یک پهپاد داشته باشد برخورداری از استحکام کافی و قدرت موتور مناسب و اجزای متناسب با عملکرد ان است.
به طور کلی پهپادها از سه جز اصلی بدنه،موتورومحموله تشکیل شده اند . بدنه یک پهباد موثر باید به گونه ای باشد که از شرایط ایرودینامیکی منایبی برخوردار بوده و نوع طراحی ان نیز به گونه ای باشد که که بتوان جنگ افزارها .سامانه های ارتباطی . محموله ه و سایر اجزای مورد نیاز متناسب با ماموریت خاص خود را در ان جای داد و علاوه بران با شرایط جوی منطقه هدف خود سازگاری داشته باشد . موتور این پرنده نیزباید از قدرت . اطمینان پذیری و قابلیت خاصی باید برخوردار باشد وعلاوه بر وزن پایین . توان و بازدهی مطلوبی را ارائه دهد .محموله یک پهباپاد نیز با توجه به ماموریت و کاربرد ان متغییر است . و می تواند شامل تجهیزات و ابزار اضافی انواع باتری های و کابل های شارژ،سیستم رهگیری .لرزشگیر .سیستم موقعیت یابی .ملخ های یدکی .گارد محافظ ملخ . انواع دوربین عکاسی و فیلم برداری و سایر لوازم مورد نیاز ... باشد
با گسترش فناوری رباتیک و پیشرفت تکنولوزی انواع مختلفی از هواپیماهای بدون سرنشین در ابعاد مختلف و با کارایی های خاص ساخته شده است که می توان انها را بر براساس دو معیار کلی ساختار و کاربرد تقسیم کرد پهبادها از لحاظ ساختار شکلی خود به دو گونه پهباد بال ثابت و پهباد بال ملخی تقسیم می شوند که بر روی عملکرد انها تاثیر گذار است. پهبادها به لحاظ کارایی خود نیز در چهار گروه تقسیم می شوند الف- پهپاد های نظامی ب- پهپاد های جاسوسی و تجسسی ج – پهپاد پشتیبان د پهپاد های تجاری و غیر نظامی
پهپاد ها در حوزه های متنوعی نظیر نظامی . صنعتی. هنری. تبلیغات. تفریحی. امدادی و اورزانس .معماری و ساختمانی .تحقیقاتی و زمین شناسی . محیط زیست . حمل و نقل و ارتباطات. برنامه ریزی های شهری و ...نقش های حیاتی ایفا می کنند.
در بخش نظامی علاوه بر اینکه در عملیات های تجسس و شناسایی و همینطور اموزشی نقش دارند در عملیات های تهاجمی به عنوان بمب افکن ها. ره گیری موشک ها . حمل سلاح . امدادو نجات و ... نیز شرکت دارند .
دربخش هنری و تبلیغاتی نیز که کاربرد انها در سینما و انواع تصویر برداری و فیلمبرداری ها بر کسی پوشیده نیست
. در بخش محیط زیست نیز این اکروبات های پرنده به کمک دوستداران این حیطه امده و علاوه بر اینکه در بخش مدیریت پسماندها و فعالیت های کشاورزی مورد استفاده قرار می گیرند در حفظ انواع گونه های جانوری و گیاهی در معرض خطر انقراض نیز موثر واقع شده اند
در بخش زمین شناسی و تحقیات علمی مربوط به زمین در فعالیت های نقشه برداری و تحقیقاتی توانسته اند کمک شایانی به بشر امروز ارائه دهند .
امدارسانی دارویی و پزشکی و عملیات تجسس و زنده یابی در انواع حوادث و بلایای طبیعی و غیر طبیعی نیز از دیگر کاربردهای این ماشین پرنده است .
اما یکی از زمینه های نوظهور و جذاب استفاده از پهپادها در بخش صنعتی استفاده در بخش صنایع معدنی است .
شرکت تخصصی دلتا پارس اسپانه با مدیریت آقای مهندس حسین زندی متخصص درعملکرد پهپادهای معدنی، نقشه برداری هوایی از معادن و مگنتومتری هوایی با پهپاد از شرکت های پیشرو در زمینه نقشه برداری هوایی از معادن می باشند.
تولید محتوا سنگچین