گروه استانها: طی سالهای اخیر اجرای طرحهای معدن در استان چهارمحال و بختیاری خسارتهای قابلتوجهی به مناظر طبیعی و طبیعت چهارمحال و بختیاری وارد کرده است. واگذاری بخشی از معادن در این استان در گذشته بدون در نظر گرفتن ملاحظات زیستمحیطی موجب ایجاد خسارتهایی در حوزه محیطزیست و منابع طبیعی شده است.
بخشی از معدنهای استان ازجمله معادن سنگ موجب مخدوش شدن چهره طبیعت شدهاند. آسیب به کوهها برای برداشت سنگ لاشه و تولید شن بهوضوح در تمام شهرستانهای این استان مشاهده میشود و این در حالی است که میزان شن تولیدی بیش از نیاز در استان است و نیاز به احداث این تعداد معدن نبوده است و از طرفی نیز این معادن اشتغال قابلتوجهی ایجاد نکردهاند.
این در حالی است که طی سالهای اخیر مجوز جدید برای احداث یک معدن در ارتفاعات کوه «ریگ» شهرستان لردگان به یک متقاضی واگذارشده است که این واگذاری بدون توجه به مراتع غنی و انبوه از گیاهان دارویی و معیشت ۵۰ خانوار عشایری انجامشده است، همچنین این اقدام موجب ایجاد اعتراض به این واگذاری توسط بهرهبرداران کوه ریگ و مشکلات اجتماعی شده است.
زندگی عشایر وابسته به مراتع کوه ریگ است
داوود خلیلیمقدم فرزند یکی از مرتعداران با اشاره به منطقه کوه ریگ گفت: این منطقه از سالیان گذشته در اختیار اجداد ما بوده که در آن به شغل دامداری مشغول بودهاند و مردم منطقه حدود ۲۷ پروانه چرای دام دارند.
وی افزود: این منطقه گیاهان با ارزش زیادی دارد و شغل خانوارهای این منطقه وابسته به این کوه است.
خلیلیمقدم افزود: سال ۹۵ مجوز اکتشاف سنگ تزئینی در این منطقه به یک متقاضی داده شده است که هر اداره و سازمانی برای پیگیری رفتیم جلوی پای ما سنگ انداختند.
وی ادامه داد: منابع طبیعی از این فرد تعهد گرفته که مشکلات اجتماعی به عهده خودش باشد و حال سوال این است که چرا منابع طبیعی باوجوداینکه منطقه دارای پروانه چرا است و زندگی بسیاری از خانوارهای عشایری وابسته به منطقه ریگ است، مجوز صادر کرده است.
خلیلیمقدم گفت: چشمهای در منطقه کوه ریگ وجود دارد که عشایر و روستاهای اطراف از آن استفاده میکنند و اگر معدن شروع به کار کند این چشمه نیز در اختیارش قرار میگیرد و مشکلات بسیاری برای استفاده از آب چشمه برای مردم منطقه ایجاد میکند.
خلیلیمقدم تصریح کرد: اگر معدن در این منطقه فعال شود جدا از نابودی مراتع موجب ایجاد گردوخاک در منطقه میشود و امکان زندگی عشایر را ناممکن میکند.
در شورای اسلامی حدود ۴۰ روستا و نزدیک ۲۰۰ امضا و اثر انگشت جمع آوری شده تا شورای تأمین تشکیل شود اما هنوز برای موضوع شورای تأمین تشکیل نشده است
وی عنوان کرد: در شورای اسلامی حدود ۴۰ روستا و نزدیک ۲۰۰ امضا و اثرانگشت جمعآوریشده تا شورای تأمین تشکیل شود اما هنوز برای این موضوع شورای تأمین تشکیل نشده است.
خلیلیمقدم با بیان اینکه بسیاری از عشایر گوسفندان خود را برای گرفتن وکیل و پیگیری این موضوع فروختند، گفت: مردم در این منطقه نگران هستند و خواهان این هستیم که مسئولان در مسیر حل مشکلات مردم این منطقه حرکت کنند.
اکبر جلیلطهماسبی یکی دیگر از مرتعداران این منطقه با بیان اینکه اهالی منطقه هفت سند آب و اجدادی و هفت سند مرتعداری دارند، تصریح کرد: همه افراد دارای سند مالکیت دارای پروانه مرتعداری هم هستند.
وی افزود: با توجه به اینکه اهالی منطقه در آن قسمت دامداری میکنند، گنجایش استخراج از معدن وجود ندارد.