الماس، این گوهر گرانبها و نگین جواهرات، در قرن هشتم پیش از میلاد در هندوستان کشف شد؛ اما، در اوایل قرن چهاردهم نخستین جلور آن در جنوب اروپا تراش خورد. از آن زمان تاکنون در ۲۵ کشور شناسایی و کشف شده و در ۲۵ کشور به استخراج و بهرهبرداری رسیده است. این در حالی است که هشتاد درصد تولیدات الماس از معادن هشت کشور بوتسوانا، کانادا، روسیه، آفریقای جنوبی، نامیبیا. لا انگولا، استرالیا و کنگو تامین میشود در حال حاضر قریب به نود درصد ارزش ارزی تجارت جهانی گوهر، متعلق به تجارت الماس خام و تراش خورده است؛ اما، فقط چهار شرکت بزرگ معدن کار شامل BHP،AI.ROSA ، De Beers و Rio Tinto به صورت انحصاری مطالعات اکتشافی و بهره برداری از این گوهر ارزشمند را در دست دارند. در این میان شرکت De Beers حدود یک قرن است که انحصارا و بدون رقیب بازار تجاری الماس تراش خورده را تسخیر کرده است. اهمیت تحصیل ارزش افزودهی غیرقابل تصور (تا ده هزار درصد) از تبدیل الماس خام به انواع تراش خورده و هنرنمایی، در همین بس که گفته آید، بسیاری از سرمایههای نفتی به سمت این گوهر سوق داده شد.
ناگفته پیداست که شناسایی و اکتشاف گوهر تا بهرهبرداری، استحصال، تولید و تجارت گوهر، از جمله الماس، برای دستیابی به یک سهم قابل قبول و شایستهی کشورمان در تجارت منطقهای و جهانی، منوط به امر مهم آموزش کلاسیک در یک برنامهی کلان، هماهنگی دانش بنیان و همه سونگر است.
کتاب "الماس در طبیعت: راهنمای شناسایی الماسهای خام" تالیف میشل سیتپرت، رالف تپرت است که سیده فریبا سجادیآلهاشم آن را ترجمه و توسط نشر جوان انتشار یافته است. این کتاب در سال 1395 و در 174 صفحه به چاپ رسیده است.
کتاب پیش رو، ترجمهای سودمند و بیتردید نخستین کتاب تخصصی در زمینهی الماس خام با رویکردی شایسته به زمینشناسی است. از موضوعات در خورتوجه و برجسته در این کتاب میتوان به خاستگاهها، ریختشناسی انواع و علل رنگ در الماس و تفکیک انکلوزیونها در الماس اشاره کرد.
need of the day mine & industry