مهدی حمیدی گفت: چند سالی است تلاشهای بسیاری برای فرآوری عناصر نادر خاکی در ایران آغاز شده بود و امروز رسما ایران به جمع کشورهای دارای فناوری فرآوری عناصر نادر خاکی دست یافت. وی در ادامه با اشاره به اینکه کشورهای استرالیا، آمریکا و چین در فراوری این عناصر پیشرو هستند افزود: فرآوری عناصر نادر خاکی به جهت هزینه بر بودن، ملاحظات محیط زیست در فرآوری، محددیت منابع، نوسانات قیمت و فرآوری پیچیده آن امروز در دنیا از اهمیت ویژهای برخورداراست و کشورهایی که این ذخایر معدنی را دارند برای تولید انبوه این عناصر در رقابت تنگاتنگ هستند.
مدیرکل بهره برداری از معادن وزارت صمت همچنین افزود: این شرکت معدنی موفق به تولید کنسانتره مونازیت با عیار بالا و فراوری ۱۵ عنصر نادر خاکی شده است.
حمیدی درباره کاربردهای عناصر نادر خاکی هم گفت: این عناصر کمیاب در صنایع الکترونیک، پزشکی، انرژیهای تجدید پذیر، خودرو سازی، هستهای، نظامی و فضایی کاربرد دارند.
عناصر نادر خاکی به دو دسته سبک و سنگین تقسیم میشوند و ذخایر جهانی آن ۸۸ میلیون تن در جهان تخمین زده شده است.
عناصر خاکی کمیاب (REEs) گروهی متشکل از 15 عنصر از لانتانیدها و همچنین اسکاندیم و ایتریم هستند که به طور کلی بر اساس پیکربندی الکترونی خود به دو گروه طبقه بندی می شوند. عناصر خاکی کمیاب سبک (La، Ce، Pr، Nd، Pm، Sm، Eu)، و عناصر خاکی کمیاب سنگین (Gd، Tb، Dy، Ho، Er، Tm، Yb، ...
دو نوع عناصر خاکی کمیاب کدامند؟ به طور سنتی، REE ها بر اساس وزن اتمی به دو گروه تقسیم می شوند: (1) REE های سبک لانتانیم تا گادولینیم (اعداد اتمی 57 تا 64) هستند. و (2) REE های سنگین شامل تربیوم از طریق لوتتیوم (اعداد اتمی 65 تا 71) هستند.
تفاوت بین خاک های کمیاب سنگین و خاک های کمیاب سبک چیست؟ فلزات خاکی کمیاب سنگین با وزن اتمی بالاتر آنها نسبت به خاک های کمیاب سبک تعریف می شوند. آنها کمتر رایج هستند و برخی از عناصر درون گروه با کمبود تقاضا روبرو هستند. این معمولاً آنها را از خاک های کمیاب سبک ارزشمندتر می کند، اگرچه بازارهای کوچک تری نیز دارند.