دبیر انجمن زغالسنگ با بیان اینکه زغالسنگ در کشور ما تقریباً رها شده و مجموعه دولت سیاستگذاری مشخصی در زمینه زغالسنگ ندارد، گفت: سال گذشته ۸۰۰ میلیون دلار زغال سنگ وارد کشور شده درحالی که ما جزو کشورهای زغالخیز دنیا هستیم.
سعید صمدی با اشاره به اینکه قیمت تکلیفی زغالسنگ پایین و بعضاً یک سوم تا یک چهارم قیمت تمام شده زغال خارجی است، افزود: در نیمه اول شهریورماه قیمت زغالسنگ نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده درحالیکه بهای همه اجناس افزایش داشته است. به اعتقاد صمدی همین قیمت پایین از دلایل بیتوجهی صاحبان معادن به تکنولوژیهای جدید و افزایش شدت حواث معدنی دانست.
البته نباید فراموش کرد که سمت دیگر این ماجرا خریداران زغالسنگ هستند که همواره از کیفیت پایین این محصول داخلی گلایه دارند. علاوهبراین انتظار میرود جان کارگران دستمایه چنین موضوعاتی نشود.
دبیر انجمن زغال سنگ اضافه کرد: وقتی که معدنکار زغالسنگ این شرایطی را میبیند به صورت ناخوداگاه دیگر انگیزهای ندارد تا سراغ تکنولوژیهای جدید برود. بدون تردید به نسبت اینکه معادن زغالسنگ از نظر شیوههای استخراج به تکنولوژیهای جدید دسترسی پیدا کنند به همان میزان حوادث در معادن زغالسنگ کاهش پیدا خواهد کرد.
خرید شمش فولادی مجدداً بهین یابی شد
بر اساس ابلاغیه ۲۲ شهریور ماه بورس کالا، با هماهنگی انجام شده با وزارت صمت، خرید شمش فولادی از روز یکشنبه ۲۶ شهریورماه مختص شرکتهای دارای بهینیاب و خرید گندله سنگ آهن مختص کارخانجات تولیدی دارای پروانه بهرهبرداری در زنجیره فولاد است. براین اساس خرید از مازاد عرضه این محصولات، برای تمامی مشتریان دارای کد معاملاتی امکانپذیر است. بهنظر میرسد وزارت صمت پس از یک دوره سکوت، وارد فاز مداخله در قیمت زنجیره فولاد شده و احتمالاً از هفته آینده با افزایش عرضه به واسطه کاهش محدودیتهای برقی و کاهش تقاضا به واسطه این ابلاغیه شاهد کاهش حجم معاملات شمش فولادی و تشدید روند کاهشی قیمت آن باشیم.
البته محدودیت در روند تولید فولاد در ماههای گذشته و احتمال بروز تنش و کمبود در بازار فولاد نیز یکی دیگر از دلایل اجرای این مصوبه است. درواقع در چنین شرایطی تامین نیاز صنایع در اولویت است. البته این احتمال هم میرود که دولت بخواهد قیمت فولاد را به سطوح قیمتی معادل با قیمت صادراتی بر مبنای نرخ دلار مبادلهای برساند. حال سوال اینجاست که آیا مواد مصرفی و قطعات یدکی فولادسازان هم با ارز مبادله ی تامین میشود؟ یا به بیانی دیگر فعالان صنعت فولاد انتظار دارند قوانین حاکم بر این حوزه بهگونهای تنظیم شود که بر بار مشکلات تولیدکنندگان افزوده نشود. صنعت فولاد از اثرگذاری بالایی بر اقتصاد ایران برخوردار است و موقعیتهای شغلی متعددی نیز بهواسطه آن حاصل شده، درنتیجه نباید بهگونهای عمل شود که شاهد تعطیلی آن باشیم.
رشد ۱۱ درصدی فروش سیمان در ۵ ماهه نخست امسال
در ۵ ماهه نخست سال جاری فروش سیمان رشد ۱۱ درصدی را تجربه و به ۲۷ میلیون و ۲۲۴ هزار تن رسیده است. میزان تولید سیمان در 5 ماهه نخست امسال برابر 32 میلیون و 842 هزار تن برآورد شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 4 درصد بیشتر شده است. صادرات کلینکر در سال گذشته 4 میلیون و 200 هزارتن بود اما این رقم در سال جاری به 3 میلیون و 800 هزار تن رسید. روند صادرات سیمان در سال جاری صعودی بود و از یک میلیون و 700 هزار تن سال گذشته به دو میلیون و 92 هزار تن رسیده است.
وضع عوارض صادراتی روی فروش کلینکر در بازار بینالمللی یکی از دلایل رونق صادرات سیمان به جای کلینکر در سال جاری است. این سیاست با هدف رونق تولید محصول نهایی و ایجاد ارزشافزوده حداکثری اتخاذ شده است. خوشبختانه این هدف در سال جاری محقق شده، اما نباید فراموش کرد که کلینکر را نباید در رده محصولات خام یا نیمهخام طبقهبندی کرد. بهویژه آنکه با توجه به محدودیتهای صادرات سیمان، بسیاری از کشورها ترجیح میدهند بهحای سیمان، کلینکر را صادر کنند.
التهاب در بازار محصولات فولادی
در ماههای گذشته با توجه به روند صعودی دمای هوا و افزایش مصرف برق، شاهد بروز محدودیت در تامین برق صنایع بودهایم. این محدودیت از میزان تولید در بسیاری از صنایع ازجمله در زنجیره فولاد کشور کاست. تاجاییکه در حال حاضر زنگ خطر کمبود برخی محصولات در این زنجیره به صدا درآمده است. زنگ خطر التهاب در بازار محصولات فولادی با عدم توجه به تامین انرژی صنایع استراتژیک و کاهش تولید محصولات گرم و سرد به صدا درآمد. تسری این محدودیت برق به شهریورماه باعث شده که زمزمه کاهش تولید محصولات گرم و سرد ناشی از اتمام ذخیرهسازی مواد اولیه واحدهای مرتبط به گوش برسد. بنابراین انتظار میرود متولیان حوزه صنعت و نیرو توجه بیشتری به تامین انرژی واحدهای صنعتی استراتژیک داشته باشند؛ چراکه کاهش احتمالی تولید محصولات گرم و سرد باعث التهاب در بازار و تاثیر این موضوع در زندگی مردم (مصرفکننده نهایی) خواهد شد.
آینده پرمخاطره صنعت فولاد
درطول دهههای گذشته سرمایه قابلتوجهی جذب صنعت فولاد شده که زمینه توسعه این زنجیره را در کشور فراهم کرده است. اما درحال حاضر مخاطراتی آینده این صنعت ارزآور را تهدید میکند. در هفتهای که پشت سر گذاشتیم بهرام سبحانی درخصوص تابآوری این صنعت هشدار داد. وی تاکید کرد که این صنعت توان تحمل چالش بیشتری را ندارد.
طی دو سال گذشته کشورهای عربستان سعودی، قطر و بحرین حضور خود را در صنعت فولاد منطقه پررنگ کردهاند؛ این کشورها برای توسعه صنعت فولاد خود برنامههای قابل توجهی دارند و موفق شدهاند سرمایهگذاران مطرح خارجی را به عنوان شرکای خود جذب کنند. این شرایط در حالی است که ایران در سالهای گذشته توسعه صنعت فولاد را هدفگذاری کرده است، بنابراین با بروز مشکلات موردبحث عملا آینده این صنعت در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.
ضرورت ایجاد مرکز ایمنی معادن کشور
هفته گذشته شاهد بروز حادثه تلخی در یکی از معادن زغالسنگ کشور بودیم که به از دست رفتن جان چند تن از کارگران زحمتکش منتهی شد. عموما پس از بروز چنین حوادث تلخی مسئولان مربوطه درخصوص ضرورت توجه به ایمنی در معادن وعده و وعیدهایی میدهند. در هفتهای که پشت سر گذاشتیم ولدخانی مدیر بهداشت، ایمنی و محیط زیست ایمیدرو از ضرورت ایجاد مرکز ایمنی معادن کشور برای برقراری همگرایی و تمرکز در سیاستگذاری و نظارت ایمنی میان نهادها گفت. وی ادامه داد: نظیر این اقدام، در کشوری نظیر چین اجرایی شده و این کشور توانسته میزان حوادث مرتبط با معادن زغالسنگ را با اتخاذ برنامههای مناسب، تا حدود زیادی کاهش دهد.
وی افزود: جمعیت شاغل در معادن کشور اندکی بیش از 130 هزار نفر است و براساس اطلاعات مرکز سالنامه آماری وزارت کار، سهم معدن از میزان حوادث شغلی کشور، 3 درصد است. سهم حوادث در معادن کشور طبق گزارش سازمان نظام مهندسی معدن، 80 درصد روباز، 14 درصد زغالسنگ، 11 درصد سنگ تزئینی و 3 درصد معادن زیر زمینی غیر زغالسنگ است. از این رو، بهبود وضعیت ایمنی معادن در کشور، نیازمند توجه ویژهای است.