این امر توجه قدرت های غربی و سازمان ملل را که نسبت به گسترش سلاح های هسته ای در خاورمیانه محتاط هستند، جلب کرده است.
عربستان سعودی بارها متعهد شده است که برنامه اتمی این کشور صرفاً برای اهداف صلح آمیز است، اما شاهزاده محمد گفته است که اگر دیگر قدرت بزرگ خاورمیانه این کار را انجام دهد، این پادشاهی بمب خواهد ساخت.
با این حال، برخی از مدیران و مشاوران بزرگترین ماینرهای جهان در مورد برنامههای معدنی داخلی پادشاهی تردید دارند و ابتدا به زمینشناسی آن اشاره میکنند.
عربستان دارای ذخایر اورانیوم است اما استخراج “به شدت غیراقتصادی” خوانده شده است.
ذخایر مس – مطلوب ترین فلز برای اکثر معدنچیان – عمدتاً توسط فعالیت های آتشفشانی تشکیل شده است.
این بدان معناست که آنها احتمالاً فقط در مناطق کوچک تا متوسط یافت می شوند.
جذابیت آنها برای معدنی ها کمتر از ذخایری است که از میان رشتههای آند در آمریکای لاتین امتداد مییابند و بخش عمدهای از ذخایر جهان یا سازندهای سنگهای رسوبی را در مکانهایی مانند آفریقای مرکزی فراهم میکنند.
حتی هلال قرمز مس که عمدتاً توسعه نیافته است و از ایران و پاکستان می گذرد – برای معادن بزرگ و با عمر طولانی که بسیاری از شرکت های بزرگ معدنی بسیار چشمگیرتر دیده می شوند.
مشکل آب نیز وجود دارد، چیزی که در عربستان سعودی که حدود ۹۵ درصد آن بیابان است، کمیاب است.
موسس و مدیر اجرایی شرکت مشاوره کریستول انرژی مستقر در لندن، گفت: «همچنین چالش در دسترس بودن زیرساخت ها، به ویژه برای ذخایر واقع در مناطق بیابانی دور افتاده وجود دارد.
بخش اعظم طرح عربستان به این بستگی دارد که پروژههایی مانند پروژه خنایگویه تا چه اندازه موفق هستند از شناسایی مکانهای خاص ذخایر معدنی به تولید تجاری برسند.
شرکت Ajlan & Bros، سرمایهگذار محلی توسعه Khnaiguiyah به همراه Moxico Resources مستقر در بریتانیا، ۱۴ میلیارد دلار برای سرمایهگذاری در توسعه معادن و تأسیسات پردازش تا سال ۲۰۳۰ اختصاص داده است.
فهد آلنزی، مدیر عامل فلزات و معادن گفت: این شرکت تحت کنترل یک خانواده ثروتمند سعودی که ثروت خود را با فروش روسری های سنتی عربی به دست آورد،
او شرط میبندد که “عربستان سعودی می تواند به منبع جدیدی از مواد معدنی و خاک های کمیاب پس از از چین تبدیل شود.
عجلان در حال برنامه ریزی برای توسعه بزرگترین کارخانه فرآوری روی و مس در خاورمیانه در ینبع در ساحل غربی عربستان سعودی است.
بیشتر تمرکز بر تقاضای داخلی خواهد بود، اما این شرکت در حال حاضر پیشنهادهایی از خانههای تجاری چینی و اروپایی برای خرید هر کالایی که میتواند تولید کند دریافت میکند.
مقامات سعودی در یک کنفرانس تجاری عربستان و چین در ماه ژوئن گفتند که عربستان سعودی با سازمان زمین شناسی چین در قراردادی ۲۰۷ میلیون دلاری برای کمک به شناسایی مواد معدنی در منطقه موسوم به سپر عربستان سعودی که بیشترین ذخایر در آن قرار دارد، شریک شده است.
دولت پکن همچنین تلاش هایی را برای شناسایی ذخایر اورانیوم پادشاهی انجام داده است.
مارک بریستو، مدیرعامل شرکت Barrick Gold Corp، در مصاحبهای در ماه ژانویه در جریان سفر به ریاض گفت: «نکته اصلی این است که عربستان سعودی بسیار آیندهنگر است».
بریستو، که شرکتش بیش از ۲۵ سال پیش به کشور های افریقایی در استخراج طلا کمک کرد در مورد تخمین بیش از ۱ تریلیون دلار مواد معدنی در صحرا میگوید : “این مقدار هر چه باشد، ارزش سرمایه گذاری را دارد.
یک شرکت کانادایی یک معدن مس در سواحل جنوب غربی عربستان سعودی در نزدیکی دریای سرخ دارد. افراد آشنا به تازگی گفتند که این کشور همچنین در حال مذاکره با PIF در مورد سهام احتمالی در یک پروژه مس در پاکستان است که می تواند پول و نفوذ سیاسی عربستان را به همراه داشته باشد.
چشم انداز ۲۰۳۰ به ۷۵ میلیارد دلار می رسد
دولت مشوق های بزرگی را برای شرکت ها برای شروع استخراج معادن ارائه می دهد. صندوق توسعه صنعتی عربستان تا ۷۵ درصد از یک پروژه را تامین مالی خواهد کرد. یک دوره مهلت پنج ساله برای پرداخت حق امتیاز، سقفی در سطوح مالیاتی و تعهد به عدم وضع مالیات های بادآورده وجود دارد. تمام درآمدهای دولت از استخراج معادن به صندوق ویژه ای وارد می شود تا در صنعت سرمایه گذاری مجدد شود.