فصل دوم – اکتشاف معدن - ماده ۲
انجام عملیات اکتشاف توسط اشخاص حقیقی و حقوقی، مستلزم دریافت پروانه اکتشاف از وزارت است.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۳
مواد معدنی طبقه یک و دو موضوع ماده (۳) قانون به شش گروه به شرح زیر تقسیم میشوند:
الف - گروه اول از مواد معدنی: شن، ماسه و خاکرس
ب - گروه دوم از مواد معدنی: سنگهای لاشه ساختمانی طبق بند (ص) ماده (۱) قانون
پ - گروه سوم از مواد معدنی: مواد معدنی طبقه یک به استثنای گروههای یک و دو
ت - گروه چهارم از مواد معدنی: سنگهای تزیینی و نما
ث - گروه پنجم از مواد معدنی: مواد معدنی طبقه دو غیرفلزی به استثنای زغالسنگ و گروه چهار
ج - گروه ششم از مواد معدنی: مواد معدنی طبقه دو فلزی و زغالسنگ
تبصره۱- مواد معدنی قابل استحصال از آبها و گازهای معدنی به استثنای نمکهای آبی مورد اشاره در بند (الف) ماده (۳) قانون، جزء مواد معدنی گروه پنج محسوب میشوند و انجام عملیات معدنی آنها تابع مفاد این آییننامه است. وزارت موظف است دستورالعمل مربوط به عملیات معدنی استحصال املاح از منابع آبی را تهیه و ابلاغ کند.
تبصره۲- وزارت موظف است ضوابط و معیارهای فنی اکتشاف هر یک از گروههای یادشده را تدوین و ابلاغ کند.
تبصره۳- شن و ماسهای که از بستر رودخانههای فعال دایمی و یا فصلی صرفاً به منظور استفاده در عملیات ساختمانی، راهسازی، بتنریزی و نظایر آن برداشت شود و حاوی کانیهای با ارزشی که تفکیک آنها مقرون به صرفه نباشد، شن و ماسه رودخانهای است. در این موارد استعلام مطابق ماده (۲۴) قانون از وزارت نیرو انجام میشود.
فصل دوم – اکتشاف معدن - ماده ۴
در معادن اکتشاف، مجموعه عملیات مندرج در بند (خ) ماده (۱) قانون است که دارای چهار مرحله شناسایی، پیجویی، اکتشاف عمومی و اکتشاف تفصیلی است.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۵
درمعادن اشخاص حقیقی و حقوقی متقاضی ثبت محدوده اکتشافی باید دارای شرایط زیر باشند:
الف - اشخاص حقیقی
۱- دارا بودن حداقل (۱۸) سال سن
۲- عدم شمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلسین و کارمندان دولت در معاملات دولتی و کشوری - مصوب ۱۳۳۷-
۳- عدم شمول ماده (۳۳) قانون
۴- دارا بودن حداقل توان فنی و مالی
۵ - نداشتن محرومیت از فعالیتهای معدنی در زمان صدور پروانه اکتشاف
ب - اشخاص حقوقی
۱- در اساسنامه آنها موضوع فعالیتهای معدنی درج شده باشد.
۲- دارا بودن حداقل توان فنی و مالی
۳- نداشتن محرومیت از فعالیتهای معدنی در زمان صدور پروانه اکتشاف
۴- عدم شمول قانون راجع به منع مداخله وزرا و نمایندگان مجلسین و کارمندان دولت در معاملات دولتی و کشوری - مصوب ۱۳۳۷-.
پ - اشخاص خارجی با رعایت قوانین و مقررات مربوط
تبصره۱- وزارت موظف است برگههای (فرمهای) مربوط به تقاضای ثبت محدوده و صدور پروانه اکتشاف را که حاوی شرایط و حداقل توان فنی و مالی است، در اختیار متقاضیان قرار دهد.
تبصره۲- اشخاص حقیقی نمیتوانند بیش از یک تقاضای ثبت محدوده و یا پروانه اکتشاف داشته باشند. تعداد تقاضاهای ثبت محدوده در یک زمان برای اشخاص حقوقی، طبق دستورالعمل وزارت تعیین میشود.
تبصره۳- عدم رعایت مفاد این ماده توسط متقاضی موجب ابطال مجوزهای صادره در هر مرحله از عملیات معدنی خواهد شد.
تبصره۴- وزارت موظف است حداقل توان فنی و مالی لازم را برای متقاضیان پروانه اکتشاف طبق دستورالعمل مربوط تعیین و ابلاغ کند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۶
چگونگی و مراحل صدور پروانه اکتشاف توسط وزارت به شرح زیر است:
****- درخواست صلاحیت فنی و مالی از نظام مهندسی معدن استان
***- درخواست کاداستر و یوزر وپس ورد از سامانه کاداستر معادن
***- تاییدیه حقیقی یا حقوقی متقاضی توسط کارشناس مربوطه
***- تعیین محدوده مورد تقاضا در سامانه و ثبت محدوده
۱- متقاضی موظف است تقاضای خود را طبق برگههای (فرمهای) مربوط که وزارت در اختیار متقاضیان قرار میدهد، ارائه کند.
۲- وزارت موظف است شرایطی فراهم کند که تقاضای رسیده را بلافاصله با قید روز و ساعت دریافت، ثبت و رونوشت آن را در قالب برگه (فرم) مربوط منقوش به مهر و امضای وزارت و به عنوان رسید به متقاضی ارائه کند.
۳- وزارت موظف است تقاضای رسیده را همراه با مختصات محدوده مورد تقاضا ظرف هفت روز اداری با رعایت ماده (۵) بررسی و محدوده آزاد را به نام متقاضی ثبت و مشخصات محدوده ثبت شده را به وی ابلاغ کند.
۴- متقاضی موظف است ظرف ده روز از تاریخ اعلام محدوده آزاد، طبق برگه (فرم) مربوط، درخواست خود را برای ادامه مراحل بعدی به وزارت تسلیم کند.
۵ - وزارت موظف است مختصات محدوده بلامعارض را از طریق ساز و کار تعیین شده در تبصره (۴) ماده (۲۴) قانون، حداکثر در سقف فرصت زمانی تعیین شده در قانون، به متقاضی اعلام کند.
۶ - متقاضی موظف است ظرف یک ماه از تاریخ اعلام محدوده اکتشافی بلامعارض، نسبت به ارائه طرح اکتشاف مربوط و پرداخت مبلغ موضوع تبصره (۲) ماده (۶) قانون اقدام کند.
۷- وزارت موظف است در صورت وجود نقص در طرح اکتشاف ارائه شده، مهلت مناسبی را متناسب با گروهبندی مواد معدنی برای رفع نقص به متقاضی دهد. در صورت عدم رفع نقص در مهلت تعیین شده، درخواست متقاضی منتفی تلقی خواهد شد.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۷
شرایط صدور پروانه اکتشاف معدن یا معادن در هر رده یا گروه یا دسته به نام اشخاص حقیقی و حقوقی مجاز موضوع ماده (۵) قانون به شرح زیر است:
الف - بلامعارض بودن تمام و یا بخشی از محدوده مورد تقاضا
ب - برخورداری از حداقل توان فنی و مالی
پ - نداشتن محرومیت از فعالیتهای معدنی در زمان صدور پروانه اکتشاف
ت - تایید طرح اکتشاف ارائه شده از سوی متقاضی توسط وزارت
ث - ارائه مدارک پرداخت مبلغ موضوع تبصره (۲) ماده (۶) قانون
ج - ارائه تضمین شش ماهه و یا یک ساله و یا ارائه رسید پرداخت نقدی مبلغ موضوع تبصره (۳) ماده (۶) قانون متناسب با گروهبندی مواد معدنی در زمان صدور پروانه اکتشاف
تبصره۱- در صورت عدم احراز شرایط یاد شده، حقوق مربوط به قبول و ثبت تقاضا برای صدور پروانه اکتشاف منتفی و وزارت نسبت به تعیین تکلیف محدوده اکتشافی براساس دستورالعمل مربوط اقدام خواهد کرد.
تبصره۲- وزارت موظف است حداکثر با رعایت سقف زمانی سه ماهه موضوع ماده (۲۴) قانون، در صورت احراز موارد یاد شده نسبت به صدور پروانه اکتشاف اقدام کند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۸
مدت اعتبار پروانه اکتشاف معدن برای مواد معدنی گروههای یک و دو حداکثر شش ماه و برای گروههای سه، چهار و پنج حداکثر یک سال است.
تبصره - مدت اعتبار پروانه اکتشاف معدن موضوع این ماده با موافقت وزارت برای یک دوره قابل تمدید است.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۹
مدت اعتبار پروانه اکتشاف برای مواد معدنی گروه شش براساس طرح اکتشاف ارائه شده از سوی متقاضی که به تصویب وزارت میرسد، برای مراحل اول و دوم موضوع ماده (۴) شش ماه و برای مراحل سوم و چهارم موضوع ماده (۴) یک سال است.
تبصره - وزارت هنگام صدور پروانه اکتشاف، مدت زمان مراحل اکتشاف را با توجه به نوع ماده معدنی و طرح مصوب تعیین و در پروانه اکتشاف درج میکند. دارنده پروانه اکتشاف موظف است گزارشهای مرحلهای را پس از اتمام هر مرحله با توجه بهزمانبندی طرح مصوب به وزارت ارائه کند.
برای اطلاعات بیشتر و رفع ایرادات احتمالی درمراحل ثبت تا اتخاذ انواع مجوزات معدنی با ادمین سایت نیاز روزصنعت، معدن و تجهیزات " سنگچین" تماس بگیرید
برای آموزش کاداسترمعادن، ثبت محدوده کاداستر، اطلاعات کاداستر و رفع ایرادات احتمالی درمراحل ثبت محدوده معدنی تا اتخاذ انواع مجوزات معدنی با ادمین سایت نیاز روزصنعت، معدن و تجهیزات " سنگچین" تماس بگیرید 09197487474
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۰
مدت تمدید با توجه به هر یک از مراحل طرح اکتشاف و مستندات ارائه شده از طرف متقاضی توسط وزارت به شرح زیر تعیین خواهد شد:
الف - مراحل اول و دوم اکتشاف غیرقابل تمدید است.
ب - برای مراحل سوم و چهارم اکتشاف، برای هر مرحله یک نوبت و حداکثر بهمدت یک سال
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۱
چنانچه عملیات اکتشاف در مدت اعتبار پروانه اکتشاف و یا دوره تمدید مراحل اکتشاف، به دلایل خارج از ید و اراده دارنده پروانه اکتشاف به اتمام نرسد، با تایید وزارت تمدید مجدد آن بلامانع است.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۲
حداکثر مساحت محدوده پروانه اکتشاف مواد معدنی گروههای موضوع ماده (۳) به شرح زیر است:
الف - گروه یک: نیم کیلومتر مربع
ب - گروه دو: یک کیلومتر مربع
پ - گروه سه: چهار کیلومتر مربع
ت - گروه چهار: سه کیلومتر مربع
ث - گروه پنج: بیست کیلومتر مربع
ج - گروه شش: دویستوپنجاه کیلومتر مربع
تبصره۱- مساحت پروانه اکتشاف با توجه به حداکثر سقف تعیین شده در این ماده طبق طرح اکتشاف متقاضی که براساس دستورالعملهای مصوب وزارت تهیه و ارائه میشود، تعیین خواهد شد.
تبصره۲- در موارد خاص با تایید وزیر صنعت، معدن و تجارت، مساحت بیشتری برای اکتشاف مواد معدنی تعیین میشود.
تبصره۳- مساحت پروانه اکتشاف برای گروه شش با توجه به حداکثر سقف تعیین شده به شرط پیوستگی محدوده و براساس دستورالعمل وزارت خواهد بود.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۳
دارنده پروانه اکتشاف مواد معدنی گروه شش موظف است پس از انجام هر یک از مراحل اکتشاف، با توجه به نتایج حاصل، نسبت به درخواست کاهش محدوده عملیات اکتشاف به وسعت مورد نیاز برای انجام عملیات مرحله بعد اقدام کند. وزارت مساحت محدوده پروانه اکتشاف را در مراحل بعدی با توجه به درخواست دارنده پروانه اکتشاف، تعیین میکند.
تبصره۱- مساحت تعیین شده شامل محلهایی خواهد بود که در پروانه اکتشاف درج میشود و طبق مفاد این آییننامه در آنجا عملیات اکتشاف متناسب با مرحله تعیین شده انجام گرفته و دارای نتایج متناسب با آن مرحله است.
تبصره۲- وزارت موظف است ضمن ثبت اطلاعات نتایج عملیات اکتشاف در سامانه مربوط، نسبت به آزادسازی یا واگذاری بقیه محدوده موضوع این ماده، با رعایت مفاد این آییننامه اقدام کند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۴
دارنده پروانه اکتشاف موظف است عملیات اکتشاف را براساس طرح اکتشاف مصوب و در مهلت مقرر انجام داده و گزارش دورهای پیشرفت عملیات را در مهلتهای تعیین شده به وزارت تسلیم کند.
تبصره۱- طرح اکتشاف حاوی نوع و حجم عملیات اکتشاف همراه با برآورد هزینهها و زمانبندی اجرای عملیات برای هر یک از مراحل اکتشاف است که براساس ضوابط و معیارهای فنی ابلاغی وزارت، توسط دارنده پروانه اکتشاف ارائه میشود.
تبصره۲- طرح اکتشاف و گزارش دورهای پیشرفت عملیات اکتشاف باید توسط اشخاص دارای مجوز صلاحیت نظام مهندسی معدن تهیه و از سوی دارنده پروانه اکتشاف در مهلت مقرر به وزارت تسلیم شود.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۵
وزارت موظف است ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه با مشارکت دستگاههای اجرایی ذیربط نسبت به طراحی، استقرار و به روز رسانی سامانه الکترونیکی پنجره واحد اقدام کند. از تاریخ تشکیل سامانه الکترونیکی، موضوع استعلام در فضای مجازی انجام خواهد شد.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۶
تا استقرار سامانه الکترونیکی پنجره واحد، هر یک از دستگاههای اجرایی موضوع بندهای (الف) تا (ح) ماده (۲۴) قانون، موظفند نماینده تامالاختیار خود را برای ایجاد پنجره واحد در سطوح استانی و ستادی و ارائه خدمات لازم و پاسخگویی به استعلامهای مربوط به صدور پروانه اکتشاف به وزارت معرفی کنند. وزارت موظف است شرح وظایف، نحوه تشکیل و اداره جلسات پنجره واحد را در سطوح استانی و ستادی تهیه کند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۷
مراحل مربوط به اخذ استعلام از طریق پنجره واحد با مدیریت یکپارچه وزارت انجام میشود و متقاضی مسوولیتی در رابطه با اخذ استعلام ندارد.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۸
با ایجاد نظام واحد و یکپارچه ثبت تقاضا و صدور مجوز در فضای مجازی، انجام امور مرتبط براساس دستورالعمل وزارت خواهد بود.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۱۹
در اجرای مفاد تبصره (۱) ماده (۵) قانون، وزارت موظف است نسبت به حمایت و تقویت زیرساختهای لازم برای توسعه اکتشافات معدنی در سراسر کشور از طریق مواردی از جمله توسعه منابع انسانی متخصص، تولید دادههای پایه علوم زمین، تامین ماشینآلات، لوازم و تجهیزات تخصصی و گسترش پوششهای بیمهای و تسهیل در دسترسی به منابع مالی مناسب مورد نیاز اقدام کند.
تبصره - وزارت موظف است همه ساله اعتبار مورد نیاز برای اجرای مفاد این ماده را در زمان تنظیم لایحه بودجه سالانه به معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور ارائه کند.
برای اطلاعات بیشتر و رفع ایرادات احتمالی درمراحل ثبت تا اتخاذ انواع مجوزات معدنی با ادمین سایت نیاز روزصنعت، معدن و تجهیزات " سنگچین" تماس بگیرید
برای آموزش کاداسترمعادن، ثبت محدوده کاداستر، اطلاعات کاداستر و رفع ایرادات احتمالی درمراحل ثبت محدوده معدنی تا اتخاذ انواع مجوزات معدنی با ادمین سایت نیاز روزصنعت، معدن و تجهیزات " سنگچین" تماس بگیرید 09197487474
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۰
وزارت صمت موظف است در سه ماهه پایان هر سال، مبالغ موضوع تبصرههای (۲) و (۳) ماده (۶) قانون را از طریق شورا برای سال بعدی تعیین و ابلاغ کند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۱
پروانه اکتشاف معدن در مدت اعتبار با رعایت مفاد این آییننامه و با موافقت وزارت، فقط برای یک بار قابل انتقال است. انتقالگیرنده متعهد و ملزم به انجام تعهدات انتقالدهنده است. انتقالگیرنده باید حداقل توان فنی و مالی لازم را داشته باشد.
تبصره۱- انتقالگیرنده موظف است رونوشت سند صلح را به وزارت ارائه کند. تاریخ قطعی و رسمی انتقال، تاریخ ظهرنویسی پروانه اکتشاف از سوی وزارت است.
تبصره۲- در مورد موسسات اعتباری و بانکها که به نوعی پروانه در توثیق و یا رهن آنها است و ورثه اشخاص حقیقی که به طور قهری حقوق مربوط به پروانه اکتشاف به آنها منتقل میشود، انتقال با موافقت وزارت انجام میشود.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۲
دارنده مجوز پروانه اکتشاف موظف است پس از انجام هر مرحله از عملیات اکتشاف و در مدت اعتبار پروانه، گزارش پایان عملیات را بر حسب نوع ماده معدنی و براساس ضوابط و معیارهای مصوب وزارت تهیه و به وزارت تسلیم و رسید دریافت کند.
تبصره - در صورت عدم ارائه گزارش پایان عملیات اکتشاف در هر مرحله توسط دارنده پروانه اکتشاف در مهلت مقرر، پروانه خود به خود لغو و وزارت تعهدی در قبال جبران هزینههای انجام شده ندارد.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۳
در اجرای ماده (۲۶) قانون و با رعایت ماده (۲۴ ) آن، سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور نسبت به ثبت اولیه محدوده مربوط به مرحله اول اکتشاف اقدام میکند.
تبصره۱- چنانچه محدوده مربوط به اکتشاف در منابع ملی و طبیعی واقع شده باشد، در زمان صدور گواهی کشف، محدوده مربوط به عرصه عملیاتی معدن توسط وزارت برای ثبت به سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور اعلام میشود.
تبصره۲- عرصه عملیاتی معدن محدودهای است که در اجرای عملیات اکتشاف، ذخایر معدنی کشف شده و انجام عملیات معدنی، انباشت و دفع مواد باطله در آن امکانپذیر است. محدوده گواهی کشف شامل عرصه عملیات معدن است.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۴
دارنده پروانه اکتشاف موظف است در گزارش جامع پایان عملیات اکتشاف، نوع، کمیت، کیفیت و عیار انواع مواد معدنی از جمله اصلی و همراه را با توجه به گروهبندی مواد معدنی این آییننامه و رعایت ضوابط و معیارها و دستورالعملهای مربوط به منظور درج در گواهی کشف ارائه کند.
تبصره - ارائه گزارش مرحلهای متناسب با گروهبندی مواد معدنی موضوع این آییننامه شامل شرح عملیات انجام شده و مشخصات انواع مواد معدنی شناسایی شده از جمله مواد معدنی اصلی و همراه توسط دارنده پروانه اکتشاف الزامی است.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۵
در مواردی که به علت نقص عملیات و عدم توانایی دارنده پروانه اکتشاف و یا به هر دلیلی پروانه اکتشاف لغو شود و از نظر کارشناسی ادامه عملیات اکتشاف ضرورت داشته باشد، وزارت موظف است بلافاصله نسبت به تنظیم صورتجلسه برآورد میزان عملیات اکتشافی انجام شده مورد تایید براساس طرح اکتشاف مصوب و مستندات مربوط اقدام کند. تعیین میزان هزینههای انجام شده به تشخیص کارشناس نظام مهندسی معدن براساس مندرجات صورتجلسه و مستندات مربوط خواهد بود.
تبصره۱- عامل منتخب با رعایت این آییننامه، موظف به پرداخت هزینههای اکتشافی به عمل آمده توسط دارنده پروانه اکتشاف قبلی در زمان صدور گواهی کشف یا مجوز برداشت است. صدور گواهی کشف یا مجوز برداشت، مستلزم پرداخت هزینههای موضوع این ماده به قیمت روز است.
تبصره۲- در صورت عدم انجام تعهدات دارنده پروانه اکتشاف، وی مشمول ماده (۲۰) قانون خواهد شد.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۶
وزارت برای محدودههای اکتشافی بلامعارض و یا محدودههایی که برای تکمیل عملیات اکتشاف در اختیار دارد، از طریق صدور پروانه اکتشاف و با رعایت مفاد این آییننامه نسبت به تعیین عامل منتخب اقدام میکند.
تبصره۱- تعیین عامل مذکور با توجه به توان فنی و مالی و قیمت پیشنهادی موضوع تبصره (۳) ماده (۶) قانون از طریق مزایده انجام میشود.
تبصره۲- وزارت موظف است دستورالعمل فراخوان مزایده را با توجه به گروهبندی مواد معدنی موضوع ماده (۳) تهیه و ابلاغ کند.
تبصره۳- مبلغ موضوع تبصره (۳) ماده (۶) قانون، طبق دستورالعمل وزارت اخذ خواهد شد و مابهالتفاوت قیمت پیشنهادی برنده مزایده با مبلغ یاد شده در زمان صدور گواهی کشف دریافت میشود.
تبصره۴- در صورت تکمیل عملیات و کشف ذخیره معدنی، پس از دریافت مبلغ پیشنهادی برنده مزایده، گواهی کشف توسط وزارت به نام وی صادر خواهد شد.
تبصره۵ (اصلاحی ۱۳۹۲/۶/۳۱) - مالک یا مالکان شخصی در ملک خود و یا موقوفات، در صورت برنده شدن در مزایده باید صرفاً قیمت پیشنهادی را قبل از صدور گواهی کشف پرداخت کنند.
تبصره۶ - پروانههای اکتشاف واگذار شده از طریق مزایده، مشمول موارد مترتب بر پروانههای اکتشاف از جمله انتقال، تمدید مدت اعتبار، تغییر کیفیت ماده معدنی، تغییر نوع ماده معدنی و سایر موارد مرتبط طبق قانون و این آییننامه هستند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۷
چنانچه وزارت گزارش جامع پایان عملیات اکتشاف را پس از تطبیق با طرح اکتشاف مصوب ناقص بداند، مهلت مناسبی متناسب با گروهبندی مواد معدنی بهاکتشافکننده میدهد تا نسبت به رفع نقص اقدام کند. در صورتی که تا پایان این مهلت، رفع نقص نشود، پروانه اکتشاف لغو و امتیازی برای دارنده آن منظور نخواهد شد. وزارت با رعایت مفاد این آییننامه در مورد انتخاب عامل اکتشاف جدید تصمیمگیری میکند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۸
وزارت موظف است پس از وصول گزارش جامع پایان عملیات اکتشاف در مهلت مقرر، در صورت انطباق مفاد گزارش مذکور با عملیات انجام شده، در چارچوب این آییننامه و دستورالعملهای مربوط، گواهی کشف صادر کند.
تبصره۱- محدوده گواهی کشف، شامل محلهایی خواهد بود که طبق مفاد این آییننامه در آنجا عملیات اکتشاف انجام گرفته و وجود ذخایر معدنی در آن محدوده تایید شده است. همزمان با صدور گواهی کشف و یا اجازه برداشت، اطلاعات بقیه محدوده پروانه اکتشاف در سامانه مربوط ثبت و هر گونه اقدام بعدی از طریق دستورالعمل مربوط متناسب با گروهبندی مواد معدنی خواهد بود.
تبصره۲- در صورتی که بهرهبرداری از هر یک از مواد معدنی مکشوفه در محدوده پروانه اکتشاف، با توجه به میزان ذخیره و محاسبات فنی و اقتصادی به طور مستقل امکانپذیر باشد، وزارت میتواند گواهی کشف جداگانهای به نام دارنده پروانه صادر کند.
تبصره۳- در صورتی که انجام عملیات اکتشاف منجر به کشف ذخیره معدنی و صدور گواهی کشف نشود، پروانه اکتشاف خود به خود لغو و برای دارنده آن حق بعدی ایجاد نخواهد شد. اطلاعات اکتشافی در سامانه مربوط ثبت و هرگونه اقدام بعدی از طریق دستورالعمل مربوط متناسب با گروهبندی مواد معدنی خواهد بود.
تبصره۴- چنانچه ذخیره کشف شده از سوی دارنده پروانه اکتشاف، برای صدور گواهی کشف براساس دستورالعمل وزارت کافی نباشد، در صورت درخواست وی، وزارت میتواند برای ذخیره مذکور با اخذ حقوق دولتی، اجازه برداشت صادر کند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۲۹
در صورتی که دارنده گواهی کشف بخواهد گواهی کشف را به دیگری منتقل کند، باید قبل از انقضای مهلت مقرر در ماده (۷) قانون، درخواست خود را همراه با توافقنامه طرفین و مشخصات کامل انتقالگیرنده واجد شرایط مندرج در این آییننامه بهوزارت تسلیم کند. وزارت مراتب را برای تنظیم سند صلح، به وی اعلام میکند.
تبصره۱- تاریخ رسمی و قطعی انتقال، تاریخ ظهرنویسی گواهی کشف از سوی وزارت است.
تبصره۲- انتقال گواهی کشف تاثیری در مهلت مقرر در ماده (۸) قانون ندارد.
برای اطلاعات بیشتر و رفع ایرادات احتمالی درمراحل ثبت تا اتخاذ انواع مجوزات معدنی با ادمین سایت نیاز روزصنعت، معدن و تجهیزات " سنگچین" تماس بگیرید
برای آموزش کاداسترمعادن، ثبت محدوده کاداستر، اطلاعات کاداستر و رفع ایرادات احتمالی درمراحل ثبت محدوده معدنی تا اتخاذ انواع مجوزات معدنی با ادمین سایت نیاز روزصنعت، معدن و تجهیزات " سنگچین" تماس بگیرید 09197487474
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۳۰
تعیین میزان درصد موضوع تبصره (۲) ماده (۹ ) قانون، در زمان صدور پروانه بهرهبرداری براساس دستورالعملی خواهد بود که با توجه به عواملی از جمله نوع ماده معدنی، کمیت و کیفیت ذخیره کشف شده، بهای ماده معدنی در سر معدن، میزان استخراج سالانه، مدت بهرهبرداری و روش استخراج توسط وزارت ابلاغ خواهد شد.
تبصره ۱- وزارت موظف است پس از صدور پروانه بهرهبرداری و براساس درصد تعیین شده در آن، از تاریخ شروع به استخراج، مراتب را به کاشف ابلاغ تا نسبت بهانتخاب محصول استخراج شده و یا بهای آن ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ وزارت اعلام نظر کند. در صورت عدم اعلام نظر در مدت مقرر، بهرهبردار موظف است بهای آن را در پایان هر سال به صندوق سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تادیه و مراتب را به صورت کتبی به وزارت اعلام کند.
تبصره ۲- وزارت موظف است تعهدات مربوط به چگونگی اجرای تبصره (۲) ماده (۹) قانون را در پروانه بهرهبرداری درج کند. بهرهبردار موظف به پرداخت حقوق کاشف در پایان هر سال پس از شروع استخراج و اعلام گزارش همراه با مستندات مربوط به وزارت است. عدم تمکین بهرهبردار به منزله عدم اجرای تعهدات وی بوده و مشمول ماده (۲۰) قانون خواهد شد.
تبصره ۳- در مواردی که دارنده گواهی کشف، حقوق خود را به موجب سند صلح به شخص دیگری واگذار کند، انتقالدهنده و انتقالگیرنده مشمول دریافت حق اکتشاف موضوع تبصره (۲) ماده (۹) قانون نخواهند بود و این حق اکتشاف صرفاً به کاشفانی که موفق به اخذ پروانه بهرهبرداری نشدهاند، تعلق خواهد گرفت.
تبصره ۴- حقوق موضوع این ماده شامل آن دسته از کاشفانی است که پس از ابلاغ این آییننامه، موفق به اخذ پروانه اکتشاف منجر به صدور گواهی کشف شده باشند.
تبصره ۵ - بهرهبرداران کاشف و یا بهرهبردارانی که حین بهرهبرداری موفق به کشف ذخیره معدنی جدیدی شوند که منجر به اصلاح و یا اخذ گواهی کشف جدید شود، در صورت تغییر بهرهبردار از زمان اصلاح و یا اخذ گواهی کشف جدید، مشمول حقوق موضوع تبصره (۲) ماده (۹) قانون برای ماده معدنی جدید با رعایت مفاد این آییننامه خواهند شد.
تبصره ۶ - چنانچه کاشف حق اکتشاف را به میزان درصد تعیین شده، از محصول استخراج شده در سر معدن انتخاب کند، موظف است نسبت به حمل آن حداکثر سه ماه پس از اعلام بهرهبردار اقدام کند. در صورت عدم حمل در مهلت مقرر، بهرهبردار هیچگونه مسوولیتی در مورد پرداخت حق اکتشاف و یا سهم کاشف از محصول استخراج شده در همان سال نخواهد داشت.
تبصره ۷- در صورت عدم توافق بین بهرهبردار و کاشف، میزان سهم کاشف از میزان مواد استخراج شده، سهمی خواهد بود که توسط وزارت تعیین میشود.
تبصره ۸ - در مواردی که بهرهبردار امکان فروش ماده معدنی را ندارد، کاشف میتواند میزان حق خود را از مواد استخراج شده برداشت کند.
تبصره ۹- بهرهبردار موظف است زمان شروع استخراج را به کاشف به منظور هماهنگیهای لازم اعلام کند و بهرهبردار و کاشف موظفند صورتجلسه مربوط را تنظیم کنند.
تبصره ۱۰- توافق بین کاشف و بهرهبردار درخصوص موضوع تبصره (۲) ماده (۹) قانون میتواند ملاک عمل قرار گیرد.
تبصره ۱۱- در مواردی که معدن فاقد بهرهبردار باشد، این مدت مشمول بیستوپنج سال سقف زمانی موضوع تبصره (۲) ماده (۹) قانون نیست.
تبصره ۱۲- دستورالعمل چگونگی اجرای مفاد این ماده از سوی وزارت تهیه و ابلاغ میشود.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۳۱
چنانچه انباشت و نگهداری مواد معدنی حاصل از عملیات اکتشاف که طبق طرح مصوب انجام شده است، موجب تضییع ماده معدنی و منجر به مخاطرات بعدی شود و یا به دلایلی به تشخیص وزارت، حمل آن ضرورت داشته باشد، وزارت میتواند براساس مستندات فنی ارائه شده توسط دارنده پروانه اکتشاف با اخذ حقوق دولت با حمل آن موافقت کند.
تبصره - دارنده پروانه اکتشاف میتواند پس از صدور گواهی کشف با اخذ مجوز از وزارت، مواد معدنی حاصل از اجرای طرح اکتشاف مصوب را با پرداخت حقوق دولتی حمل کند.
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۳۲
وزارت موظف است با بهرهگیری از توان فنی و مالی بخشهای غیردولتی و سازمانهای تابع به تشخیص خود، با استفاده از فناوریهای پیشرفته اکتشافی، مطالعات کلان و ناحیهای را برای شناسایی پتانسیلهای معدنی در محدودههای مشخص در صورت نیاز با صدور پروانه اکتشاف انجام دهد. چنانچه در نتیجه مطالعات مذکور به مناطق امیدبخش برخورد کند که مستلزم اکتشاف در مراحل بعدی باشد، به ترتیب زیر عمل میشود:
الف - چنانچه محدوده بلامعارض باشد، وزارت با رعایت مفاد این آییننامه و از طریق بخش غیردولتی و یا سازمانهای تابع خود نسبت به صدور پروانه اکتشاف در صورت نیاز بهمنظور تکمیل عملیات اقدام کند.
ب - چنانچه محدوده مورد نظر دربرگیرنده محدوده عملیات معدنی اشخاص حقیقی یا حقوقی باشد، وزارت ادامه عملیات اکتشاف را به دارنده پروانه عملیات واگذار میکند، در این صورت وی باید حداکثر ظرف سه ماه طرح لازم را برای ادامه عملیات تهیه و عملیات اکتشاف را شروع کند. در صورت عدم تمایل اشخاص مذکور، وزارت با حفظ حقوق دارنده پروانه عملیات، موظف است نسبت به ادامه عملیات اکتشاف تصمیمگیری کند.
تبصره - وزارت در اجرای این ماده میتواند در خصوص بهرهگیری از بخش غیردولتی که دارای توان فنی و مالی هستند برای شناسایی پتانسیلهای معدنی و ادامه انجام عملیات اکتشاف با ایجاد انگیزه و تشویق لازم طبق دستورالعمل ابلاغی وزارت اقدام کند که این اقدام برای شناسایی پتانسیلها با اولویت بخش غیردولتی و ادامه انجام عملیات با رعایت بند (ب) این ماده خواهد بود
فصل دوم - اکتشاف معدن- ماده ۳۳
در اجرای تبصره (۳) ماده (۵) قانون، وزارتخانهها و سازمانهای ذیربط موظفند اطلاعات پایه زمینشناسی و اکتشافی تولید شده قبلی خود را حداکثر ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ این آییننامه و نیز اطلاعات پایه تولید شده آتی را به طور مستمر به وزارت ارائه کنند.
تبصره۱- وزارت موظف است طی دستورالعملی، نحوه تجمیع و انتشار اطلاعات یادشده را به طور مستمر از طریق سامانه مربوط تهیه و ابلاغ کند.
تبصره۲- وزارت موظف است به منظور اطلاعرسانی سوابق، نتایج و فرصتهای سرمایهگذاری در فعالیتهای معدنی و صنایع معدنی، نسبت به تولید و نشر دادههای پایه علوم زمین از طریق سامانه مربوط اقدام کند. چگونگی تولید و نشر دادههای پایه علوم زمین براساس دستورالعمل وزارت است.
تبصره۳- وزارت موظف است در زمان تنظیم بودجه سنواتی، منابع مالی مورد نیاز برای اجرای این ماده را پیشبینی و معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور آن را در لایحه بودجه منظور کند.
برای اطلاعات بیشتر و رفع ایرادات احتمالی درمراحل ثبت تا اتخاذ انواع مجوزات معدنی با ادمین سایت نیاز روزصنعت، معدن و تجهیزات " سنگچین" تماس بگیرید
برای آموزش کاداسترمعادن، ثبت محدوده کاداستر، اطلاعات کاداستر و رفع ایرادات احتمالی درمراحل ثبت محدوده معدنی تا اتخاذ انواع مجوزات معدنی با ادمین سایت نیاز روزصنعت، معدن و تجهیزات " سنگچین" تماس بگیرید 09197487474