از اکتشاف یک وجود ماده معدنی از طریق استخراج مواد معدنی و در نهایت بازگشت زمین به حالت طبیعی خود شامل چندین مرحله مشخص است.
اولین مرحله اکتشاف سنگ دارای کانه معدن است که از طریق کاوش یا اکتشاف در نقاط مختلف کاوش می شود.
دومین مرحله سپس تعیین میزان وجود ماده معدنی ، محل و ارزش پیکره سنگ معدن و ارائه هزینه احتمالی برداشت و بهره برداری به صرفه خواهد بود.
این برآورد هزینه از منظر اقتصادی برای انجام یک مطالعه امکان سنجی برای تعیین صرفه اقتصاد نظری کانسار مورد تعامل استفاده می شود.
مرحله سوم سرمایه گذاری بیشتر در برآورد و مطالعات مهندسی برای سود تضمین شده است یا خطرات اصلی موجود و زمینه های کار بیشتر برای را شناسایی ماده معدنی مشخص می کند.
مرحله چهارم ارزیابی دوام اقتصادی هزینه های جاری یک معدن ، خطرات فنی ایمنی و مشکلات مالی و استحکام پروژه معدنی است.
شرکت توسعه دهنده معدن تصمیم می گیرد که معدن را توسعه دهد یا از پروژه برداشت بیشتری شود. برنامه ریزی معدن برای ارزیابی ذخایر غیر قابل دیدو غیرقابل بازیافت اقتصادی، متالورژی و قابل بازیافت سنگ، و درصد بازارپذیری و قابل پرداخت بودن کانه های باقی مانده از سنگ معدن، نگرانی های فنی مهندسی تخصصی ، هزینه های آسیاب فرآوری و کانه آرایی و زیرساخت، نیازهای مالی و حقوق دولتی و ارزیابی معدن پیشنهادی از حفاری اولیه تا زمان احیا.
برای دستیابی به ذخایر معدنی در یک منطقه ، غالباً لازم است باطله برداری از منطقه مورد توجه فوری معدن کار قرار گیرد .
استخراج در نهایت حرکت کلی سنگ معدن کانه دار و فرآیند زباله های معدنی را تشکیل می دهد. در مراحل مختلف بهره برداری از معدن از اکتشاف تا گواهی کشف، از بهره برداری تا دپو، از فروش تا تهیه مواد صنعتی از مواد اولیه معدن اغلب ضایعات بیشتری نسبت به سنگ معدن استخراج می شود.
برداشت های مواد معدنی سر معدن بستگی به ماهیت و محل قرارگیری بدنه سنگ معدن در باطله یا سنگ مادر خود دارد. حذف و قرار دادن دپو زباله یا عیارهای پایین از کانه معدنی هزینه های گزاف برای بهره بردار معدن است ، بنابراین مواد زائد یا عیار های پایین کانسنگ بخشی اساسی از برنامه اکتشاف زمین شناسی را برای یک عملیات استخراج در وسعت بزرگ را تشکیل می دهد.
تکنیک های استخراج دارای دو نوع هستند:
الف- استخراج سطحی و ب- استخراج زیر سطح (زیرزمینی).
امروزه ، استخراج سطحی بسیار رایج است و به عنوان مثال 85٪ مواد معدنی (به استثنای نفت و گاز طبیعی) در ایران حتی معادن فلزی هم سطحس هستند.
اهداف تخصصی استخراج در برداشت مواد معدنی در رسوبات
الف- رسوبات جای دهنده پلاسرها ، متشکل از مواد معدنی ارزشمند موجود در شن های رودخانه ، شن های ساحلی و سایر مواد غیر تلفیقی از جمله تیتان، آهن، مگنتیت، زیرکن و... هستند.
ب-رسوبات لود ، جایی که مواد معدنی با ارزش در رگها ، لایه ها درزها و شکاف ها یا دانه های معدنی به طور کلی توده ای و حفره ای در توده سنگ واقعی پخش می شود.