چین قصد دارد طی 10 سال آینده سه ماموریت بدون سرنشین به ماه بفرستد، زیرا به دنبال رقابت با ایالات متحده در دوره جدید اکتشافات فضایی است.
به گفته لیو جیژونگ، یکی از مقامات مرکز برنامههای فضایی و اکتشافات ماه چین، اداره ملی فضایی چین، مجوز ارسال سه مدارگرد به ماه را به عنوان بخشی از برنامه ماه چانگ ای دریافت کرد.
این اعلامیه یک روز پس از آن اعلام شد که چین اعلام کرد که یک ماده معدنی جدید در ماه را از طریق نمونههای بازیابی شده توسط ماموریت Chang'e-5 کشف کرده است. این بلور که Changesite-(Y) نام دارد، توسط خبرگزاری دولتی شین هوا به عنوان یک کریستال ستونی شفاف بیرنگ توصیف شده است. گفته میشود که حاوی هلیوم-3 است، ایزوتیپی که به عنوان منبع انرژی در آینده حدس زده میشود.
مقامهای چینی روز جمعه گفتند که یک ماده معدنی جدید به نام Changesite-(Y) از نمونههای ماه بازیابی شده توسط کاوشگر Chang'e-5 چین کشف شد و چین را به سومین کشوری تبدیل کرد که یک ماده معدنی جدید را در ماه کشف کرد.
چین در سالهای اخیر جاهطلبیهای خود را در فضا افزایش داده است و کاوشگرهایی به ماه فرستاده، ایستگاه فضایی خود را ساخته و روی مریخ قرار داده است، برنامههایی که این کشور را در رقابت مستقیم با ایالات متحده قرار داده است. ناسا یک مریخ نورد در سیاره سرخ دارد و در این دهه به دنبال قرار دادن دوباره فضانوردان در ماه است. هر دو کشور به مواد معدنی ماه چشم دوختهاند و انتظار میرود استخراج فضایی منبع بعدی تنش باشد.
دو طرف در هفتههای اخیر، پس از به تعویق افتادن مأموریت آرتمیس I آمریکا که اولین تلاش مهم آن برای بازگشت به ماه در نیم قرن گذشته بود، مبادلههای مشکل داری داشتند. بیل نلسون، مدیر ناسا، چین را به سرقت فناوری فضایی متهم کرده است و این کشور به خاطر زبالههای فضایی مورد انتقاد قرار گرفته است.
برنامه اکتشاف ماه چین که در سال 2004 تأسیس شد، اولین فضاپیمای خود را سه سال بعد به فضا پرتاب کرد. برنامه Chang'e نام خود را از الهه ماه چینی گرفته است و اخیراً بر روی جمعآوری نمونهها از سطح ماه متمرکز شده است. برنامه Chang'e-7 قطب جنوبی ماه را هدف قرار خواهد داد، منطقهای که دانشمندان فکر میکنند بهترین مکان برای یافتن آب است. ناسا نیز آن قسمت از ماه را هدف قرار داده است.