ایران با داشتن ذخایر غنی از مواد معدنی فلزی و غیر فلزی خود به بهشت معادن دنیا معروف شده است.
در ایران 11 معدن بزرگ وجود دارد که این معادن را در جایگاه و نوع مواد معدنی بررسی اجمالی می کنیم
خرید و فروش تخصصی معدن در سامانه سنگچین
1-معدن مس سرچشمه در کرمان: معدن مس سرچشمه در 160 کیلومتری جنوب غربی کرمان قرار گرفته و بزرگترین تولید کننده ماده معدنی مس و در نهایت شمش و کاتد مس در ایران است. این معدن يكی از بزرگترين معادن روباز تامین مس دنيا و بزرگترين معدن مس روباز در منطقه خاورميانه هم محسوب میشود.معدن مس سرچشمه یکی ازمجتمعهای صنعتی معدنی جهان است. این معدن در حال حاضر طبق اکتشاف و بررسی های انجام شده در حدود 1 میلیارد و 200 میلیون تن ذخایر سنگ سولفوری دارد که در اعماق خود جای داده است.
2-معدن مس سرنگون : معدن مس سونگون ورزقان یکی دیگر از بزرگترین معادن ماده معدنی مس ایران در استان آذربایجان شرقی است که دارای بیش از یک میلیارد تن ذخیره کان سنگ مس است. این معدن با تبریز 130 کیلومتر و با شهر ورزقان 30 کیلومتر فاصله دارد. عناصر همراه ماده معدنی سنگ مس در این محدوده معدنی مولیبدن، طلا، نقره، رینیوم و ... محسوب میشود. این معدن درمنطقه کوهستانی با متوسط ارتفاع ۲۰۰۰ متر بالای سطح دریا واقع شده و در شمال غربی کشور ایران بر روی کمربند کوهزایی و فلز زایی مس جهانی قرار دارد. کانسار مس موجود به صورت توده نفوذیاست. کانه مس یا مواد معدنی مس دار شامل کانی های مس و مولبیدن می باشد که دومین معدن مس ایران به شمار می رود.
3-معدن مس میدوک کرمان: معدن مس میدوک در استان کرمان یکی از معادن مس در فاصله 132 کیلومتری شمال غرب معدن مس سرچشمه قرار که به سبب نزدیکی به روستای میدوک به این نام تغییر یافته است. معدن مس میدوکدر ۴۲ کیلومتری شمال شرقی شهر بابک قرارگرفتهاست. میزان ذخیره قطعی این کانسار مس دراین معدن میدوک ۱۷۰ میلیون تن با عیار ۸۳ صدم درصد تخمین زده می شود.
4-معدن زغال سنگ پابدانا: معدن زغالسنگ پابدانا، با عمقی بالغ بر 600 متر عمیق ترین معدن زیرزمینی زغالسنگ در ایران است که در شهرستان کوهبنان از استان کرمان و در فاصله 170 کیلومتری شهر کرمان قرار دارد. اکتشاف معدن پابدانا از سال های 1344 آغاز و در محدوده معدن اولیه پابدانا در 6 سال بعد به بهره برداری رسیده است. ذخیره قطعی معدن قریب به 1 میلیون تن زغالسنگ کک شو می باشد. در حال حاضر این معدن با 13 سینه کار فعال زیرزمینی دارد .
5-معدن سنگآهن چغارت: اولین معدن سنگآهن در فلات مرکزی ایران، معدن سنگآهن چغارت بافق یزد است .که تغذیه کننده شرکت ذوب آهن اصفهان محسوب میشود. معدن سنگ آهن چغارت در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر بافق و در ۱۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر یزد در حاشیه کویر قرار دارد و دارای آب و هوای بسیار گرم می باشد..
6-معدن سنگآهن چادرملو: معدن سنگآهن چادرملو که در سال ۱۳۱۹ شمشی اکتشاف شدهاست.
بزرگترین تولیدکننده کنسانتره سنگآهن در ایران معدن سنگ چادر ملو می باشد. با ذخیره قطعی قابل استخراج به مقدار ۳۲۰ میلیون تن در کویر مرکزی ایران است.
نکته مهم: عمر ذخایر سنگآهن معدن چادرملو ۱۰ سال دیگر به پایان میرسد
7-معدن سنگآهن گل گهر: معدن سنگآهن گل گهر در شهرستان سیرجان با ذخیره احتمالی یک میلیارد تن و ذخیره قطعی 219 میلیون تن شناخته میشود و تولیدات این معدن گندله سنگآهن، کنسانتره سنگآهن و سنگدانهبندی شده است. سنگ آهن گل گهر در حال حاضر با ظرفيت توليد بيش از 15 ميليون تن كنسانتره و بيش از 10 ميليون تن گندله بزرگترين توليد كننده كشور مي باشد
8-معدن طلای زرشوران: معدن طلای زرشوران بزرگترین معدن طلای ایران در 35 کیلومتری شهرستان تکاب و 15 کیلومتری مجموعه میراث فرهنگی و گردشگری تخت سلیمان واقع شده است. این معدن 150 تن ذخیره قطعی از طلای خالص دارد ..ذخیره احتمالی این معدن ۱۰۰ میلیون تن با عیار متوسط 5 ppm است.
9-معدن فیروزه نیشابور: سنگ فیروزه نیشابور از معدن اصلی آن در روستای معدن علیا قرار دارد؛ با ذخیره قطعی ۹ هزار تن و ظرفیت تولید سالانه ۱۹ تن در حال بهره برداری می باشد. قدمت معادن فیروزه نیشابور به هزار سال قبل از میلاد مسیح می رسد.
10-معدن سرب و روی انگوران: معدن سرب و روی انگوران در 135 کیلومتری غرب شهر زنجان واقع شده که این معـدن بزرگترین معدن سرب و روی خاورمیانه محسوب میشود و با ذخیره 9 میلیون تن قطعی می باشد.این معدن اولین معدن گردشگری ایران می باشد.
معدن سرب و روی انگوران به دلیل خلوص یکی از استثنایی ترین معادن سرب و روی در جهان به شمار می آید. مالک معدن سرب و روی انگوران خانواده بهادري ميباشد و بهره بردار ان شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران است. معدن سرب و روی انگوران واقع درشهرستان ماهنشان غرب شهر زنجان قراردارد. معدن "انگوران" ازنظر عیار بالای فلز از معادن نادر در جهان می باشد.
کاربردهای فلز سرب: استاندارد وزن، ضرب سکه، مجسمهسازی، دیوارهای ضد آب و آستری سازی، زیور آلات، لنگرسازی و مهرسازی می باشد
در قرن بیست و یکم، با ظهور خودرو های الکتریکی، مواد شیمیایی و صنایع ماشینی، کاربرد سرب به عنوان افزودنی نرمکننده سوخت، آلیاژهای بلبرینگ و لوله کشی، باتریهای ذخیرهکننده و ابزارهای شیمیایی گسترش فراوان یافت.
کاربردهای استثنایی و مدرن عنصر سرب شامل اسلحه سازی، تولید شیشه، عایق صدا و محافظ تشعشات در نیروگاههای اتمی میباشد. فلز روی پس از مس و آلومینیوم از مهمترین و پرمصرفترین فلزات غیرآهنی است.
11- معدن سرب وروی مهدی آباد: مواد معدنی سرب و روی مهدی آباد در فاصله ۱۱۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر یزد واقع شده است. معدن سرب و روی مهدی آباد پس از معدن سرب و روی انگوران دارای بزرگترین ذخایر سرب و روی جهان می باشد همچنین بالاترین میزان استخراج باریت با عیارهای 4.2 و 4.1 از طریق بورس خرید کالا در کشور را هم به خود اختصاص داده است. در حال حاضردر کنار استخراج مواد معدنی و فروش محصولات(اکسید روی، کالامین و باریت) توسط مجتمع فروش از طریق عرضه در بورس هم ص.رت می گیرد.اولین اکتشاف در معدن معدن مهدی آباد در سال ۱۳۲۹ شمشی بوده منجر به کشف و بهره برداری از معدن کالامین شده است .
خرید و فروش معدن در سامانه سنگچین