«بهرام شکوری» شامگاه یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار سایت خبری – تحلیلی معدن 24 افزود: امروز بخش معدن و صنایع معدنی در شرایط خوبی برای سرمایه گذاری است مشروط به اینکه با سیاستگذاری های نادرست آن را دچار مشکل نکنیم.
به گفته وی، گرچه علاقه مندان سرمایه گذاری در این بخش کم نیستند، اما تصمیم گیری ها و سیاست های نادرست رغبت برای سرمایه گذاری را از آنها گرفته است.
شکوری تاکید کرد: اگر سیاستگذاری ها و تصمیم گیری های دولت در حوزه معدن و صنایع معدنی با مشورت با بخش خصوصی اهلیت دار باشد، این بخش پتانسیل لازم برای سرمایه گذاری بیشتر، کسب درآمدهایی چندین برابر درآمدهای نفتی و حتی جایگزینی با این بخش در اقتصاد را داراست.
وی یادآور شد: بطور متوسط در جهان، پنج درصد منابع معدنی استخراج می شود که در کشور ما این آمار کمتر از یک درصد است، اگر موفق شویم استخراج را به اندازه نُرم جهانی در کشورمان ارتقا دهیم و محصولات با ارزش افزوده بالا تولید کنیم، دستیابی به درآمدهایی به مراتب بالاتر از درآمدهای نفتی دور از دسترس نخواهد بود.
این عضو اتاق بازرگانی ایران با انتقاد از تصمیم اخیر وزارت صنعت، معدن و تجارت در وضع تعرفه های صادراتی و همچنین قیمتگذاری دستوری مواد معدنی، آنها را موانعی بر سر راه تولید و صادرات برشمرد که مصداق بارزی از دلسرد کردن بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در این بخش است.
وی به زمان دولت های نهم و دهم و دور نخست تحریم ها اشاره کرد که با بالا رفتن قیمت نفت، بیشترین درآمدهای نفتی حاصل شد و فرصت مغتنمی برای خرید و واردات ماشین آلات و تجهیزات و تجهیز بخش معدن به فناوری های روز بود و گفت:حتی در دوره های پس از آن نیز دولت ها می توانستند درآمدهای نفتی را به جای هزینه های جاری، برای نوسازی و تجهیز صنایع معدنی مصرف کنند، اما این فرصت های طلایی از دست رفت.
شکوری بیان داشت: مجموع سرمایه گذاری ها در بخش معدن وصنایع معدنی از ابتدا تا امروز به کمتر از 50 میلیارد دلار می رسد، این در حالی است که اگر دو برابر این رقم تاکنون سرمایه گذاری شده بود، علاوه بر تولید و اشتغالزایی بیشتر، کسب درآمدهای ارزی بالاتر و مزیت های بی شمار رقابتی در بازارهای جهانی میسر می شد؛ اما همه این فرصت ها و پتانسیل ها از دست رفته است.
وی ادامه داد: امروز نه تنها پولی در اقتصاد نداریم، سیاست ها و تصمیم گیری هایمان نیز بدون برنامه است و فرصت های سرمایه گذاری را نیز از بخش خصوصی می گیریم.
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران در عین حال گفت: با وجود همه شرایط و فرصت سوزی های یاد شده و غُل و زنجیرهایی دولت و تحریم ها بر بخش خصوصی، اما اتفاق های خوبی نیز در بخش معدن و صنایع معدنی کشور افتاده است که از آن جمله افتتاح طرح ها و پروژه های صنایع فولاد، مس، روی و غیره در کرمان، آذربایجان و یزد قابل اشاره است.
وی در پایان بار دیگر تاکید کرد: اگر موانع و مشکلات و غل و زنجیرها را از دست بخش خصوصی برداریم، تمایل به سرمایه گذاری سرمایه گذاران و بویژه جلب و جذب سرمایه های کوچک مردمی به سمت بخش معدن و صنایع معدنی بیشتر شده و رونق و شکوفایی را در این بخش مهم اقتصاد کشور شاهد خواهیم بود.