آقای علیرضا میقانی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان اینکه در سال ۸۶ دو هزار و ۳۰۰ دستگاه ماشین آلات به راهداری و معدن تحویل دادیم افزود: آمار تولید هپکو به صورت شفاف در بورس وجود دارد.
وی گفت: در سالهایی که تنش ارزی در کشور وجود نداشت ۶۰۰ تا ۷۰۰ دستگاه ماشین آلات و در سالهایی که تنش ارزی داشتیم برای بازگرداندن تعهدات ارزی واردات بیشتری انجام شد.
آقای میقانی افزود: آمارهایی که درباره واردات ماشین آلات معدن اعلام میشود در بخش پیش اظهاری است نه واردات بیشتر.
وی گفت: توان تولید برخی ماشین آلات را داریم، اما اگر زمان برای معدنکار مهم است واردات باید از طرف شرکت هپکو که بورسی و شفاف است انجام شود.
آقای میقانی افزود: شرکت هپکو بیشترین نمایندگیها و خدمات پس از فروش را در منطقه دارد، اما تنها تولید کنندهای در کشور هستیم که محصولات دست دوم تولیدی ما وارد میشود.
وی گفت: در کشور هیچ صنعتی را پیدا نمیکنید که با ماشین آلات دست دوم رقابت کند، اما ما این کار را میکنیم.
آقای میقانی افزود: به عنوان نمونه لودر ۲۰ سال کار کرده با تعویض پلاک به عنوان لودر ۵ سال کار کرده به وسیله برخی شرکتها وارد میشود که به معدنکار ضرر میرساند.
وی گفت: با واردات ماشین آلات نو مشکلی نداریم و با آنها رقابت میکنیم، اما شرکت هپکو با واردات ماشین آلات دست دوم مشکل دارد.
آقای ابراهیم جمیلی رئیس کمیسیون معدن اتاق ایران نیز در این برنامه گفت: دلیل اینکه معدندارها بیش از ۵۰ دستگاه قرارداد بسته اند قیمت یا زمان تحویل آن بوده است و چطور میشود قیمت ۳۰ هزار دلار به ۲۵۰ هزار دلار افزایش یابد؟
وی افزود: میگویند قیمت آن ۳۰ هزار دلار بوده، اما ۲۵۰ هزار دلار وارد شده است که نمیتواند به این شکل باشد.
آقای جمیلی گفت: اکنون معدنکاران توان خرید ماشین آلات را با این قیمتها ندارند و قیمت ماده معدنی آنها بسیار گران تمام میشود.
وی افزود: همه معدنهایی که ماشین آلات نیاز دارند در یک بازه زمانی مشخص و در یک سامانه نام نویسی کنند تا مشخص شود نیاز واقعی، چند دستگاه است؟
آقای جمیلی گفت: انتظار داریم مجلس و دولت به واردات ماشین آلات معدن دیده حمایتی داشته باشد.
وی افزود: با تشکیل چند کنسرسیوم، نیازسنجی شود و به صورت انبوه به شرکت هپکو سفارش داده شود.
آقای جمیلی گفت: اگر شرکت هپکو میتواند ماشین آلات معدن وارد کند با آن هیچ مشکلی نداریم.
آقای علی اکبر کریمی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس نیز در این برنامه گفت: مجوز واردات ۱۰ هزار دستگاه ماشین آلات معدن فشار ارزی زیادی به کشور وارد میکند در حالی که تولید این ماشین آلات، بخش زیادی از نیاز ارزی را کاهش خواهد داد.
وی افزود: در شرکت هپکو در گذشته بیش از ۳۰ محصول تولید میشد، اما شرکتهای وارد کنندهای که با افراد خاصی در شرکتهای بزرگ معدنی ارتباط دارند اجازه نمیدهد هپکو وارد این عرصه شود.
آقای کریمی گفت: معدندار علاقه دارد ماشین آلات با کیفیت و قیمت پایین تهیه کند، اما واردات در پشت پرده اتفاق میافتد و توجه کافی به نیاز واقعی معادن نمیشود.
وی افزود: وارد کنندگان غیر حرفهای با انتخاب نادرست، ماشین آلات نامتناسب با معادن وارد میکنند که موجب ضرر معدندارها میشود.
آقای کریمی گفت: به عنوان نمونه ماشینی به قیمت ۲ میلیون دلار وارد شده است، اما پس از ۳ ماه به دلیل تناسب نداشتن با معدن کنار گذاشته شده است.
وی افزود: برندهای متنوعی از ماشین آلات وارد میشود که هیچ کدام نمایندگی برای تأمین قطعات ندارند و اکنون در کرمان و سیرجان گورستان بزرگی از این ماشین آلات ایجاد شده است.
آقای کریمی گفت: از ۳۵ تا ۱۰۰ درصد محصولات هپکو تولید داخل است و این شرکت خدمات پس از فروش را در معدن به معدنکار ارائه میدهد و نباید از بحث خدمات پس از فروش غفلت کنیم.
آقای رضا محتشمی پور معاون امور معادن و فرآوری مواد وزارت صمت نیز در این برنامه گفت: آمار هپکو مربوط به سالهای گذشته است و امروز تعداد قابل توجهی از ماشین آلات معدن را نیاز داریم البته آمار ۱۰ هزار یا ۱۲ هزار درست نیست بلکه نیاز حقیقی ۲ تا ۳ هزار دستگاه ماشین آلات است.
وی افزود: اکنون هیچ منعی برای واردات هپکو وجود ندارد و مشکل، واردات ماشین آلات فرسوده است که قابل قبول نیست.
آقای محتشمی پور گفت: تصویب مقرراتی که عمر ماشین آلات را تا ۱۰ سال پایین آورد هم به ضرر معادن و هم به ضرر تولید کننده است.
وی افزود: تعداد تخلفات در واردات قابل توجه نیست و خللی در بازار ایجاد نمیکند.
آقای محتشمی پور با بیان اینکه ۶۷ هزار ماشین آلات برداشت و حمل در معادن فعالند گفت: از این تعداد ۱۰ هزار دستگاه بالای ۳۰ سال هستند که قابلیت کار ندارند.
وی افزود: عمر میانگین ماشین آلات برداشت و حمل در معادن کشور ۱۸ سال است.
آقای محتشمی پور گفت: دلیل افزایش سن ماشین آلات معدن، محدودیتهایی است که برای واردات گذاشته ایم و راهکار بهبود این وضع، کاهش موانع واردات است، اما نباید از واردات با پرداخت تسهیلات حمایت کنیم.
وی افزود: بخش زیادی از تولیدات داخل به صورت مونتاژ است و ارز از کشور برای آن خارج میشود.
آقای محتشمی پور گفت: بیشتر تولیدات داخلی در بخش ماشین آلات راهسازی است و امروز تولید ماشین آلات معدنی به جز چند دستگاه نداریم.
وی افزود: برای معدنهایی که بیش از ۴ ــ ۵ دستگاه نیاز دارند به شرطی مجوز واردات میدهیم که ساخت یک دستگاه را با هپکو قرارداد ببندند و در این زمینه، دیگر ماشین سازیها را حذف کرده ایم.
آقای محتشمی پور گفت: تاکنون ساخت بیش از ۹۰ دستگاه ماشین آلات معدن با هپکو قرارداد بسته شده که ساخت ۵۰ دستگاه آغاز شده است و از آخر این ماه، تحویل داده میشود.
آقای مصطفی طاهری عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه گفت: اجازه واردات ماشین آلات معدن از گذشته وجود داشته و موضوع جدیدی نیست.
وی افزود: نمایندگان مجلس به دولت اجازه واردات ماشین آلات معدن را داده اند و برای آن تکلیفی ایجاد نکرده اند.
آقای طاهری با بیان اینکه نیاز معادن با تولید داخلی همخوانی ندارد گفت: اگر قیمت ماشین آلات وارداتی گران است باید به معدنکار برای خرید، تسهیلات بدهیم.
وی افزود: به دلیل کاهش واردات ماشین آلات معدن در سالهای گذشته احتمال دارد در یکی دو سال آینده پیک واردات داشته باشیم، اما به مرور که تولید افزایش یابد واردات نیز کاهش مییابد.
آقای طاهری گفت: باید از همه تولیدکنندگان ماشین آلات معدن حمایت کنیم و این موضوع، انحصاری نباشد.
وی خواستار نیازسنجی برای واردات ماشین آلات معدن شد و افزود: باید برای تولیدکنندگان این ماشین آلات سرمایه در گردش اختصاص دهیم.