امروز با حضور "دکتر احد علیخانی" فعال معدنی و مشاور عالی مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی صبانور در رادیو گفتگو به موضوع "حدومرزهای گذر از خام فروشی در صنایع معدنی" پرداخته شد.
علیخانی در این برنامه گفت: تعریف ماده معدنی خام باید بر مبنای علم و اقتصاد تعریف شود. اگر تعریف ماده خام به درستی تبیین نشود تاحدودی احساسی بحث خواهیم کرد.
وی افزود: اگر بحث ما از خام فروشی تولید کنسانتره باشد، یعنی کشوری نظیر استرالیا نیز در حال خام فروشی است؟
علیخانی اظهار داشت: سهم معدن در تولید ناخالص داخلی ناچیز و حدود 0.7 درصد است. اولین هدف باید برنامه و چشم اداز 20 ساله و رشد بخش معدن در GDP باشد. بنابراین صادرات معادن و صنایع معدنی را باید افزایش دهیم نه اینکه صادرات را ممنوع نماییم.
وی ادامه داد: با ممنوعیت صادرات این اقلام، دپویی از موادمعدنی در کشور ایجاد خواهد شد.
این فعال معدنی تصریح کرد: باید توجه داشت که موادمعدنی در کدام حلقه و مرحله فروخته شود سود بیشتری نصیب کشور خواهد کرد؟ برداشت من این است که اگر کشور بخواهد به چشم انداز 20 ساله برسد باید به سمت صنایع "های تک" و تکنولوژی بالا برویم.
وی تاکید کرد: باید زنجیره ارزش افزوده در موادمعدنی فارغ از تمام مباحث سیاسی و هیجانی مشخص شود.
علیخانی در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: براساس اطلاعات زمین شناسی و معدنی، ایران دربرگیرنده ذخایر عظیم فلزی جهان است.
وی افزود: ایران در بین 15 کشور جهان که دارای ذخایر بالقوه می باشند، قرار دارد و معدنکاری در ایران به 6 هزار سال قبل از میلاد مسیح باز می گردد. تنها 6 درصد از پهنه کشور تحت اکتشافات سیستماتیک قرار گرفته است و با همین 6 درصد، توانسته ایم 7 درصد از ذخایر را به خود اختصاص دهیم.
مشاور عالی مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی صبانور ادامه داد: بخش زیادی از معادن کشور، سابقه معدنکاری طولانی از گذشته تاحال دارند و می توانند اشتغال مناسبی را برای مناطق محروم ایجاد کنند.
وی تاکید کرد: بهتر است معادن کوچک تجمیع شوند و به شرکت های دارای اهلیت و صلاحیت فنی و مالی واگذار گردد.
علیخانی تصریح کرد: اقتصاد مقاومتی از جمله موضوعاتی است که باید در تمام حوزه ها مورد توجه قرار گیرد. کشور ترکیه واردکننده انحصاری گاز از روسیه بود و در راستای اقتصاد مقاومتی این انحصار را شکست و اقدام به خرید گاز از ایران کرد. برداشت برخی در داخل، از اقتصاد مقاومتی، اقتصاد ریاضتی است اما این دیدگاه اشتباه است و باید به درستی رعایت و مطرح گردد.
وی گفت: باید به سمت توسعه اکتشافات در گستره کشور برویم. بحث سنگ آهن اگرچه به عنوان ماده اولیه تولید فولاد محسوب می شود اما سایر مواد نظیر الکترود گرافیتی نیز نیاز این صنعت است. بسیاری از طرح ها و پروژه های تعریف شده، کارشناسی شده نبود و همین امر سبب شد الکترود گرافیتی در کشور تولید نشده و در تحریم آمریکا، از واردات این ماده استراتژیک یا منع شدیم یا با قیمت های بالاتر مجبور به واردات شدیم. لذا بر تکنولوژی تولید و دانش فنی باید تمرکز نماییم. از اینرو به تمامی این موارد باید نگاه جدی داشت./سنگچین