درحالیکه ایران این توان را دارد که اکتشافات را توسعه دهد، هنوز اقدامات چندانی برای این مهم صورت نگرفته است و تا رسیدن به نقطه ایدهآل فاصلهداریم. این مهم را میتوان از بودجه تخصیصیافته سال آینده و سال گذشته سازمان زمینشناسی بهعنوان سازمان متولی مطالعات اولیه اکتشاف در کشور بررسی کرد. ناچیز بودن بودجه برای پروژههای عمرانی این سازمان باعث میشود که در عمل نتواند به اهداف و وظایف خود دست پیدا کند. درحالیکه کشورهای پیشرفته برای اکتشافات بودجههای کلانی را در نظر گرفته و بهطور میانگین حدود ۸ میلیون متر حفاری میکنند اما ما با بودجههای ضعیفی که برای اکتشاف و حفاری در نظر میگیریم عمق معدنکاری و حفاری اکتشافی را به ۶ میلیون متر هم نمیتوانیم برسانیم./سنگچین
این مسئله نشان میدهد با چنین سیاستهایی در بخش معدن عملا نمیتوانیم از نعمتهای خدادادی کشور بهرهمند شویم. ازآنجاییکه تهیه اطلاعاتپایه در کل جهان با حاکمیت است و اکتشاف تکمیلی را بخش خصوصی انجام میدهد، ما هم در ایران باید به این سمت حرکت کنیم و برای تهیه اطلاعاتپایه باید اعتبار کافی به سازمانهای دولتی مثل سازمان زمینشناسی داده شود. متاسفانه در بخش عمدهای از مساحت کشور اکتشاف با ژئوفیزیک هوایی انجامنشده و درنهایت نمیدانیم در زمین چه میگذرد البته با متخصصان و برنامههایی که سازمان زمینشناسی در اختیار دارد امیدواریم در آینده نزدیک پیشرفت خوبی داشته باشیم.
ما ثابت کردهایم که اگر در افق ۱۴۰۴ اهداف مدنظر را در حوزه معدن و صنایع معدنی محقق کنیم میتوانیم ۶۰ درصد درآمدهای نفتی را پوشش دهیم. بنابراین بخشی که این ظرفیت را داشته باشد، مستحق توجه و عنایت ویژه است.
بهرام شکوری – رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران
سنگچین