به گفته وی، در جهان 90 درصد فولاد با سیستم کوره بلند و استفاده از زغال سنگ تولید می شود و 10 درصد دیگر سایر روش هاست که احیای مستقیم تنها یکی از آنهاست.
این مقام صنفی بیان داشت: شیوه احیای مستقیم به دلیل استفاده از گاز طبیعی، اقتصادی نیست، زیرا سوختی گران در سطح جهان محسوب می شود؛ هرچند این سوخت با یارانه و بسیار ارزان در اختیار تولیدکنندگان کشورمان قرار می گیرد.
وی ادامه داد: در بلندمدت همانطور که در موضوع بنزین شاهد بودیم، امکان ادامه اعطای یارانه به گاز میسر نیست و این مساله کار فولادسازان را دشوار می کند.
صمدی اظهار داشت: قیمت جهانی هر متر مکعب گاز طبیعی 35 سنت است و دولت می تواند به سادگی آن را صادر کند، بنابر این اگر قرار بر صادرات باشد دولت به مدیریت مصرف داخلی خواهد پرداخت که یک راه آن واقعی کردن قیمتهاست.
وی اضافه کرد: قیمت 250 تومانی هر متر مکعب گاز (حدود 2 سنت دلار)، نقطه آسیب پذیری صنعت فولاد است و شاید بین پنج تا 6 سال آینده گریبانگیر این صنعت شود.
دبیر انجمن زغالسنگ ایران خاطرنشان کرد: تنها ذوب آهن اصفهان است که برای تولید فولاد از زغال سنگ استفاده می کند و در صورت واقعی شدن قیمت انرژی، این شرکت متضرر نخواهد شد، اما فولادسازانی که از شیوه احیای مستقیم استفاده می کنند آسیب جدی خواهند دید.
وی با بیان اینکه در بازارهای جهانی قیمت زغال سنگ یک چهارم قیمت گاز است، تاکید کرد: راهکار اساسی در این زمینه، ایجاد توازنی در مصرف این دو سوخت در بین فولادسازان است.
صمدی گفت: فولادسازان کشورمان به ویژه واحدهای کوچکی که در 10 سال اخیر احداث شده اند، مصرف کننده گاز و به نوعی «فروشنده گاز» هستند و تولید فولاد با انرژی ارزان هنر نیست.
وی یادآور شد: در برنامه پنج توسعه مقرر بود نرخ حامل های انرژی به نرخ فوب خلیج فارس برسد که انجام نشد، اما به نظر می رسد در یک دوره بلندمدت، از آنجایی که منابع مالی دولت ضعیف است به سراغ این شیوه خواهد رفت؛ موضوعی که موجب مغفول ماندن توسعه بخش زغال سنگ شده است.
این مسوول افزود: در حال حاضر ذخیره قطعی زغال سنگ کشور 1.2 میلیارد تن است، اما با انجام سرمایه گذاری های بیشتر امکان اکتشافات بیشتری در این عرصه وجود دارد.
وی بیان داشت: از آنجایی که هیچ گاه تولید زغال سنگ در کشور اقتصادی نشد، سرمایه گذاری چندانی نیز در آن صورت نگرفت.
دبیر انجمن زغالسنگ ایران خاطرنشان کرد: این انجمن به دولت پیشنهاد داد تا با متناسب سازی قیمت زغالسنگ با قیمت های جهانی، به دنبال اقتصادی کردن تولید آن در کشور باشد.
وی ادامه داد: پیشنهاد مشخص ما در این زمینه نرخی حداقل 30 درصد زیر قیمت جهانی بود، که در این صورت اکتشافات معادن و استخراج زغال سنگ توسعه می یافت.
صمدی یادآوری کرد: ذخایر بزرگی از زغال سنگ در کشور داریم که به دلیل اقتصادی نبودن، دست نخورده باقی مانده است.
وی گفت: این در حالی است که به دلیل ارزان بودن زغال سنگ، چین سالیانه سه میلیارد تن و آمریکایی ها سالیانه 900 میلیون تن از آن استخراج می کنند و به نوعی ارزان ترین منبع انرژی موجود در جهان است.
این مقام صنفی در عین حال تاکید کرد: استفاده از شیوه احیای مستقیم، به افزایش مصرف برق نیز می انجامد؛ این در حالی است که میانگین قیمت هر کیلو وات برق در جهان 20 سنت، اما در ایران کمتر از 100 تومان است و منبعی ارزان محسوب می شود.
وی با بیان اینکه 60 درصد انرژی برق جهان با استفاده از زغال سنگ تولید می شود، گفت: مصرف انرژی در فولادسازی های کشورمان اسف بار است.
صمدی مدعی شد: فولادسازان ایرانی به دلیل دریافت یارانه های انرژی، حاشیه سود بالایی دارند و اگر تنها قیمت انرژی شان 30 درصد قیمت های جهانی شود سود ده نخواهند بود.
ثبت نام در دومین جشنواره ملی فولاد ایران: http://events.steeliran.org
ثبت نام در دومین نمایشگاه ملی فولاد ایران: 4-88551701-021 (داخلی 4)
حضور در کلیه کارگاه های آموزشی دومین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران، منوط به ثبت نام در این جشنواره از طریق سایت http://events.steeliran.org/ می باشد./سنگچین