مواد معدنی منابع طبیعی تجدید ناپذیری هستند که برای صنایع ساختمانی ، مواد اولیه تولیدات صنعتی و انرژی حیاتی قابل استفاده هستند. هدف از توسعه معدنی پایدار در اقتصاد یک کشور این است که اطمینان حاصل شود که میزان استفاده از مواد معدنی در حداقل ممکن و کمترین اثرات را بر تأثیرات منفی بر رشد اقتصادی و مالی همان کشور را حفظ می کند.
همچنین اگرمحیط زیست طبیعی از آسیب هایجدی از برداشت معادن و مواد معدنی که در اثر استخراج مواد می توان مطمئن بود که مواد معدنی ایجاد شده ، به حفظ تنوع زیستی در محیط اطراف معدن کمک می کند و اطمینان می دهد که آلودگی های ناشی از عملکرد معادن برای نسل های آینده مشکلی ایجاد نمی کند. از آثار منفی استخراج مواد معدنی و برداشت های بی رویه و غیر اصولی شامل کارهای ناخوشایند، دپو زباله های معدنی و آلودگی بازمانده های صنایع غذایی و بهداشتی مورد مصرف کارکنان، تعویض روغن ماشین آلات و تجهیزات معدنی و راهسازی ودر آخر حمل و نقل، آلودگی ناشی از آب اسیدی حاوی فلزات سنگین است.
ضایعات معدنی در قالب سنگ های زباله و باطله در تجمع دپوهای ضایعات ، می توانند تأثیرات بهداشتی و زیست محیطی برجای گذارد. نیاز به تدابیر اصولی و جامع بلند مدت برای تبدیل صنعت معدن به سمت صنعتی با صفر درجه در ردپای زیست محیطی وجود دارد. عملکرد درست صنعت معدن می تواند ارزش اقتصادی جدیدی ایجاد کرده و آثار بهداشتی و زیست محیطی در محیط معدن را به حداقل برساند و عوارض مخرب ناشی از دپو ضایعات معدنی را کاهش دهد؟ استفاده از ضایعات معدنی در رشته های دیگر نیاز به مهارت های بین رشته ای در زمینه های اقتصادی و اجتماعی ، زیست محیطی ، شناخت فنی ، دانش حقوقی ، مدیریت فنی و نظارتی و اقتصادی است تا راه حل های نوآورانه تولید کند. تفکر اقتصاد دایره ای برای ضایعات معدنی فرصتی عمده برای کاهش مسئولیت فنی و مسئولیت کارفرما و افزایش ارزش مواد زائد دپو شده ناشی از عملیات استخراج و فرآوری در معادن است.
ضایعات پردازش مواد معدنی: ضایعات فرآوری مواد معدنی به عنوان ضایعاتی که در طول عملیات برداشت در مراحل مختلف استخراج و بهره برداری از سنگ معدن و مواد معدنی تولید می شوند ، نامیده می شود. این ضایعات را می توان به چند دسته تقسیم کرد: سنگ باطله، سنگ با عیار غیر مصرفی و بدون صرف اقتصادی برای فرآوری، باطله آسیاب شده، باطله های سنگ زغال سنگ ، لجن شست و شو شیل نفتی مصرف شده وتمام اضافه های استخراج مواد معدنی که بیشتر آنها شبیه زمین یا سنگ یا از جنس مواد معدنی اولیه موجود در معادن هستند.در استخراج و پردازش سنگ های معدنی سالانه مقدار زیادی پسماند فرآوری مواد معدنی را در سرتاسر کشور تولید می شود. الف- ضایعات و دپو فرآوری مواد معدنی تقریبا نیمی از پسماندهای جامد در محیط معادن را تشکیل می دهند. ب- بسیاری از معادن منابع فعالیت های معدنی در مناطق دور افتاده واقع شده اند، اما تقریباً هر ایالت معدنی دارای مقادیر قابل توجهی مواد معدنی بلا استفاده است. گروه بندی ضایعات در ضایعات سنگ از معادن : مقادیر زیادی سنگ زائد از عملیات استخراج معادن سطحی مانند معادن روباز مس ، فسفات ، اورانیوم ، آهن و تاکونیت تولید می شود. که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست اما این مقادیر برای معادن زیرزمینی کم تولید می شود. سنگهای زائد با نام عمومی دپو باطله مواد معدنی به طور کلی شامل مواد درشت، خرد شده یا مسدود شده است که طیف وسیعی از اندازه ها را پوشش می دهد که متشکل از سنگها یا بلوک های بسیار بزرگ گرفته تا ذرات ریز و گرد و غبار. سنگ های زائد به طور معمول در طول عملیات معدنی همراه با بار اضافی حذف می شوند و اغلب دارای ارزش معدنی کمی یا بدون ارزش ویا برای استحصال و فرآوری آن نیاز به صرف هزینه غیر اقتصادی هستند. انواع سنگ های موجود در طبیعت شامل سنگهای آذرین (گرانیت ، ریولیت ، کوارتز و غیره) ، سنگ های دگرگون (تاکونیت ، شیست ، هورنبلند و ...) و سنگ های رسوبی (دولومیت ، سنگ آهک ، ماسه سنگ ، شیل نفتی و غیره).
باطله های دستگاه های آسیاب عمدتا از ذرات بسیار ریز متشکل از سنگ زنی ، غربالگری یا پردازش مواد اولیه حذف می شوند. این ذرات از نظر ماهیت و اندازه ذرات کاملا یکسان هستند.
روش پردازش مواد معدنی- سنگ معدن خرد شده و جداسازی سنگ معدن از باطله:
روش اول- جداسازی مواد معدنی از طریق جداسازی محیط ، جداسازی ثقلی وگرانشی ، شناورسازی و جداسازی مغناطیسی در کنار جداسازی الکتریکی انجام می شود.
روش دوم - فرآیندهای غلظت و غلیظ سازی مواد معدنی که در ابتدای بهره برداری غلظت و توان معدنی خوبی ندارند می توان از تغلیظ مس ، آهن ، تاکونیت ، سرب و روی و پالایش اورانیوم و سایر سنگ معدن مانند باریت، فلدسپات ، تولید می شود.